Gammaldags, hemlagad mat

29 november 2016 21:39 | Mat & dryck | 6 kommentarer

Julförberedelserna närmar sig. Varje år gör jag julsylta på estniskt vis – skriv ordet julsylta i sökrutan ovan till höger, så får du upp recept. Jag lärde mig göra den här syltan av min estniska mamma genom att hon helt enkelt, medan jag fortfarande var ganska liten, lät mig hjälpa till med att göra i ordning den.

Problemet i dag är att huvudingredienserna, fläsklägg och kalvkött, självklara råvaror inte bara i estniska bondkök, numera är så svåra att få tag på. Kalv har Birgitta lyckats få tag på genom att beställa den i en liten butik med lantdelikatesser i vår stadsdel. Men fläsklägg säljer den inte, och här om året lyckades inte heller Coop-butiken vi normalt handlar i skaffa hem sådan till jul, så jag fick gå till en stor och välsorterad, närmast lyxig ICA-hall.

Jämfört med när jag var ung – jag jobbade många sommarlov, inför veckoslut, före jul och vid årsskiften i en lanthandel i min norrländska hemby – har utbudet av varor i livsmedelsaffärerna blivit enormt, men nästan hela det här enorma varuflödet består av halvfabrikat och färdigrätter.

I enstaka fall som färdig ärtsoppa – jag kan hela proceduren med blötläggning av ärter dan före anrättningen – kan det motiveras med tidsvinst, men lika gott som från grunden hemlagat blir det ju aldrig. Och någonstans vid färdiga köppannkakor och dito plättar går gränsen.

Fisk köper man rensad, urbenad, paketerad och fryst. I Estland och i början av vår tillvaro här i Sverige var min pappa yrkesfiskare, och jag vet alltså hur riktigt färsk och rätt anrättad fisk ska smaka: stekt och inlagd strömming, nyrökt böckling, färsk och gravad lax, gravad sik (en delikatess), rökt abborre och rökt ål, nyfångad gädda, stekt rödspätta…

Eller för att växla: minns ni får i kål? Gammaldags mustiga kål-, kött- och fisksoppor? Fläsklägg med rotmos? Jag skulle också gärna grilla fläskben, men sådana säljs ju numera aldrig i de butiker där jag handlar.

En tröst i höstmörkret är att Birgitta också har beställt gårdsslaktad julskinka. Ingen anrättar den så gott som hon.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^