Estland: Edgar Savisaar kandiderar inte till ordförandeposten i Centerpartiet och deltar inte i partikongressen under veckohelgen

4 november 2016 16:04 | Politik | Kommentering avstängd

Partiordföranden i Keskerakond (Centerpartiet) Edgar Savisaar, en nestor i estnisk politik allt sedan folkfronts- och frigörelsetiden, meddelar, att han inte längre kandiderar till ordförandeposten i sitt parti. Han tänker inte ens närvara vid partikongressen, som inleds i morgon i Paide.

Savisaar är ju en politiskt mycket erfaren man, och bakom det här ligger säkert bedömningen, att han skulle komma att förlora omröstningen mot utmanaren, Jüri Ratas. Nomineringarna från partiorganisationerna indikerar att Ratas har ett brett stöd, och han backas också upp av de kvinnliga partiföreträdare, som tidigare har trotsat Savisaars ganska enväldiga sätt att styra partiet.

Men Savisaar har förstås också personer och grupper som står på hans sida, och en av dem, EU-parlamentarikern Yana Toom, har nu tagit på sig rollen som den som företräder Savisaar-linjen, och hon kandiderar följaktligen också till posten som partiledare.

Savisaar har på nätet meddelat sin avsikt att inte kandidera och delta, och även om hans text präglas av vädjanden om sammanhållning, rymmer den samtidigt ganska hårda omdömen om hans utmanare och antagonister.

Ett centerparti under ny ledning kommer sannolikt att göra det möjligt för partiet att ingå i regeringskoalitioner, med vilka partier återstår att se. Men hur kommer Savisaars trots allt många anhängare i partiet att agera? Och kommer partiets många ryska väljare, många av dem centerväljare just för att de har litat på Savisaar, att reagera?

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^