Norge: LO stöder fristående vänstertidningar

21 november 2016 17:00 | Media, Politik | Kommentering avstängd

I Norge äger varken Arbeiderpartiet eller LO längre den förutvarande gruppen av A-presstidningar – dessa är numera ägda av en sparbanksstiftelse.

Men LO ägnar sig i stället åt ett nytt och okonventionellt tidningsstöd.

Några LO-förbund har gått in som delägare i vecko- och nättidningen Klassekampen, som man kan ana startad av en maoistisk gruppering på sjuttiotalet. Den har senare fått en ganska bred vänsterläsekrets, intresserad av politik, samhällsfrågor (även fackliga intressefrågor) och kultur och är såldes inte i något avseende riktad mot den klassiska arbetarrörelsens mål och ideal. Nu får Klassekampen ett ekonomiskt bidrag om 9 miljoner norska kronor från LO.

Samtidigt ger LO 10 miljoner norska kronor som stöd åt oslobaserade Dagsavisen, förr med namnet Arbeiderbladet. Den är i dag en hel lite koncern av dels papperstidningar (Dagsavisen plus lokalanpassade avläggare), dessutom nättidningar samt andra sidoverksamheter, ett slags experimentverkstad för en press anpassad till en ny tid med nya tekniska förutsättningar men med de ingående tidningarnas tidigare socialdemokratiska värderingar kvar. Redaktionen för Dagsavisen är förstås oerhört tacksam över att få ett tillskott i kassan och lovar att bland annat använda pengarna till att förbättra den fackliga bevakningen.

Jag tycker att ni via nätet ska ta er en titt både på Klassekampen och på Dagsavisen. Båda är högst läsvärda, och norska är inte alls svårt att förstå för svenskar. Själv besöker jag deras hemsidor varje dag.

Estland: Även IRLs minstrar presenterade

21 november 2016 16:01 | Politik | Kommentering avstängd

Jag har tidigare presenterat de ministerposter – fem för vartdera partiet – Keskerakond (Centerpartiet) och Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) har fått i den kommande regeringen samt vilka som föreslås på dessa poster.

Nu har också Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) offentliggjort vilka fem som får deras ministerpster:
Margus Tsahkna tar posten som försvarsminister, ny för honom.
På den post han tidigare har haft, som socialförsäkringsminster, går Kaia Iva in. Hon är IRLs enda nya minister; de övriga behåller sina hittillsvarande poster:
Marko Pomerants fortsätter som miljöminister.
Urmas Reinsalu fortsätter som justitieminster.
Och Sven Sester fortsätter som finansminister.

Liisa Oviir (s), som i den här regeringsombildningen fick lämna sin plats åt Urve Palo (s), efterträder nu Palo som riksdagsledamot.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^