Ísland: Kan regeringsförhandlingarna sluta i en mittenregering utan egen majoritet?

24 november 2016 23:49 | Politik | Kommentering avstängd

Ledaren för landets näst största parti, Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), Katrin Jakobsdóttir, har nu presidentens, Guðni Th Jóhannessons, uppdrag att bilda en flerpartiregering.

Hon har meddelat presidenten och berörda partiledare, att hon har misslyckats med att få med det nya partiet Viðreisin (Renässans) i den blocköverskridande regering hon försöker få till stånd. Det här mitten-högerpartiet har svårt att svälja de skattehöjningar regeringsbildaren ser som nödvändiga både för att täcka de ofinansierade nya utgifter den fallna regeringen har lämnat efter sig och de nya välfärdssatsningar hon anser nödvändiga.

Kvar blir då populistiska Pirátar (Piratpartiet), liberala Björt framtíð (Ljus framtid) och det numera mycket lilla socialdemokratiska Samfylkingin (Samlingsfronten).

En sådan minoritetsregering är naturligtvis möjlig men fordrar åtminstone en välvillig neutralitet från Renässans´ sida.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^