Intervju för sydkoreansk TV, och så kom det kartonger med hustruns memoarer

2 november 2016 17:38 | Media, Politik, Ur dagboken | 2 kommentarer

I dag har vi haft besök hemma av ett sydkoreanskt TV-team, som ville intervjua hustrun, Birgitta Dahl, för ett program om Sverige. De hade redan träffat Ingvar Carlsson och skulle också intervjua representanter för en rad andra partier.

Även jag hämtades för att medverka, och det intressanta med den delen var framför allt vinklingen. Den koreanske intervjuaren undrade, om inte Birgittas långa och tidskrävande uppdrag i riksdag, regering och slutligen som Riksdagen talman hade lett till att jag hade fått ta hela ansvaret för barn och hem.

Jag berättade då att vi alltid har försökt dela ansvaret för det här lika mellan oss och att jag också hela tiden hade haft ett kvalificerat politiskt jobb på partiexpeditionen i Stockholm, också under en lång period varit chefredaktör för partiets tidskrift.

Förstod jag honom rätt, var den här sortens jämställdhet något som var tämligen okänt i det koreanska samhället.

Kampen för jämställdhet är självfallet också ett viktigt tema i Birgitta Dahls memoarer, ”I rörelse. Minnen från ett innehållsrikt liv” (Premiss, 2016). Boken kommer snart att finnas att köpa i bokhandeln, men hustrun/författaren fick några kartonger levererade hit hem i dag.

Det här är en riktig memoarbok i gammaldags mening, skriven av Birgitta själv utan hjälp av någon spökskrivare, således inte heller av mig gamle yrkesskrivare. Det här är hennes egna minnen, skrivna i hennes eget perspektiv, dessutom illustrerade med ett 25-tal foton hämtade ur hennes fotoalbum.

Norge: Arbeiderpartiet fortsatt på mycket hög nivå och MDG under spärren

2 november 2016 16:25 | Politik | Kommentering avstängd

I förra stortingsvalet, år 2013, blev utfallet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti – det sist nämnda partiet har dock haft en intern debatt om att byta sida, alltså i stället stödja en röd-grön regering.

I den ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och väl inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget.

Miljøpartiet De Grønne är i princip blockneutralt, även om det i en rad kommuner har samarbete med den röd-gröna sidan.

Norstats opinionsmätning för NRK gjordes den 25-31 oktober och publicerades den 2 november. Också enligt den här mätningen ökar Arbeiderpartiet kraftigt. MDG ligger som vanligt under spärren. Venstre balanserar precis på spärren.

Høyre 23,5 procent (- 4,4 procentenheter)
Fremskrittspartiet 15,6 procent (- 2,7)
Venstre 4,0 procent (+- 0)
Kristelig Folkeparti 5,0 procent (+ 0,6)
Senterpartiet 6,6 procent (- 0,6)
Arbeiderpartiet 37,4 procent (+ 3,5)
Sosialistisk Venstreparti 4,9 procent (+ 1,0)
Rødt 1,4 procent (+ 0,5)
Miljøpartiet De Grønne 2,5 procent (+ 1,4)

Kantar TNS´ mätning för TV2 gjordes också 25-31 oktober och publicerades den 1 november. I den här mätningen ligger Arbeiderpartiet ännu högre, medan Fremskrittspartiet ligger anmärkningsvärt lågt. Venstre ligger under spärren, så också MDG, dock inte så lågt som i en rad andra mätningar.

Høyre 23,7 procent (- 3,4 procentenheter)
Fremskrittspartiet 11,9 procent (- 0,9)
Venstre 3,6 procent (- 0,7)
Kristelig Folkeparti 4,8 procent (+ 0,1)
Senterpartiet 5,3 procent (- 0,7)
Arbeiderpartiet 38,9 procent (+ 3,1)
Sosialistisk Venstreparti 5,7 procent (+ 1,5)
Rødt 1,5 procent (+ 0,4)
Miljøpartiet De Grønne 3,1 procent (+ 0,7)

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^