Estland: Regeringen faller

8 november 2016 13:44 | Politik | Kommentering avstängd

Tronskiftet i Keskerakond (Centerpartiet) har med all sannolikhet bidragit till att utlösa den sittande regeringen fall. Den har som deltagande parter haft det delvis nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) och Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fosterlandet och Res Publika), ett kristet, konservativt och estnationalistiskt parti, och en av de saker som har fört de här politiskt ganska olika partierna samman har varit misstron mot den självsvåldige och politiskt oberäknelige centerledaren Edgar Savisaar.

Men det har förstås redan tidigare knakat i den politiskt heterogena koalitionsregeringen. Särskilt Socialdemokraterna har gjort offentliga utspel om egna krav, som inte finns med i koalitionsöverenskommelsen, och då blivit tillrättavisade av den reformpartistiske statsministern Taavi Rõivas.

När nu de två mindre regeringspartiernas ledare har riktat avgångskrav mot statsministern, är det självklart, att den sittande regeringen kommer att avgå – det finns redan tidigare en misstroendeförklaring mot regeringen på gång från övriga partiers sida. Frågan är hur en ny regering kommer att se ut.

Centerns nyvalde ledare, Jüri Ratas, vill med all säkerhet ha en ny, centerledd regering, och lyckas han få till stånd en sådan, kommer han också att lättare kunna hålla kvar den savisaartrogna sidan i partiet. Som lämpligaste koalitionspartner har Ratas pekat ut Socialdemokraterna, men han har också riktat en invit till IRL. Centern och Socialdemokraterna är båda överens om att Estland borde införa progressiv skatt, men i denna och andra frågor är IRL av annan mening, så helt komplikationsfritt kommer ett regeringssamarbete av det slaget inte att bli. Innan en ny regering kommer på plats – 24 november är riktmärket – kommer det förstås också att bli konsultationer med övriga partier.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^