Annika Bengtzon jagar sektvänstern

25 mars 2014 18:09 | Film, Politik | 22 kommentarer

Jag har ett vagt minne av att Liza Marklund en gång i världen ringde mig i min egenskap av expert på sektvänstern, men jag kommer inte i håg om jag i så fall också skickade över mina skrifter i genren – se ovan under Om Enn Kokk – till henne. Jag påminns om det här när jag ser Agneta Fagerström-Olssons filmatisering från 2012 av Marklunds deckare med samma namn från 2003, ”Den röda vargen”.

I filmversionen finns faktiskt en uppräkning av de olika revolutionära sekterna, gjord av Annika Bengtzons (Malin Crépin) journalistkollega på Kvällspressen, Berit Hamrin (Kajsa Ernst), som själv som så många andra av tidens journalister hade en bakgrund i FNL-grupperna. Men den revolutionära cell, som lever kvar i bokens/filmens nutid, Den röda vargen, är tämligen komisk, åtminstone när man möter resterna av den i filmversionen. Detta sagt trots att den vid det laget har tagit livet av ett antal gamla medlemmar, i filmversionen lite oklart varför.

Jag har förstått att Liza Marklund med en av rollfigurerna i boken ville ge igen för någon oförrätt hon ansåg sig ha blivit utsatt för av den tidigare kulturministern Marita Ulvskog, men porträttet i filmversionen ligger mycket långt från verklighetens Marita Ulvskog, som jag råkar känna en smula. Hur som helst hade Ulvskog när hon var minister för mycket länge sen lagt bakom sig de revolutionära idéer hon, liksom många andra, greps av under de unga år då hon var FNLare. Men stora delar av bokens och filmens handling har för att understryka det här, antar jag, förlagts till Luleå, Ulvskogs gamla hemstad.

Nej, finns det någon trovärdig karaktär i de här deckarna är det inte ens huvudpersonen, Annika Bengtzon, utan hennes chef på tidningen, Spiken (Leif Andrée).

Barbro Lindgren får Alma-priset

25 mars 2014 14:05 | Barnkultur | 6 kommentarer

Barbro Lindgren – med samma efternamn som men inte släkt med Astrid Lindgren – får årets Alma-pris, Astrid Lindgren Memorial Award, på fem miljoner kronor.

Det är henne väl unt – hon är verkligen en lysande barnboksförfattare. Jag vet, eftersom jag har läst henne i mycket stor utsträckning, mycket större än vad som framgår av det halvdussin recensioner jag har lagt ut under Barnkultur på Kulturspegeln. Det här ”nobelpriset” i barnlitteratur bör rimligen också skaffa henne ytterligare unga läsare både här och i andra länder. Köp gärna böckerna. Jag är säker på att priset kommer att följas av en rad nytryck.

Det finns många att välja på, 95 så där och för lite olika åldrar. Böckerna om Loranga, Masarin och Dartanjang. Den självbiografiska serien ”Jättehemligt”, ”Världshemligt” och ”Bladen brinner”. Böckerna om Sparvel. ”Sagan om den lilla farbrorn”. Böckerna om den vilda bebin. Böckerna om Max och om Benny.

Är du i den åldern då man ofta slår ifrån sig och säger att det var länge sen man läste barnböcker, behöver du dem särskilt mycket.

Men ge dem dessutom gärna också till barnbarnen.

Det står och väger mellan Dansk Folkeparti och Socialdemokratiet – men borgerliga Venstre är ohotat störst

25 mars 2014 12:09 | Politik | Kommentering avstängd

Berlingske Tidende publicerar fortlöpande under rubriken ”Berlingske barometer” ett viktat genomsnitt av de senaste partisympatiundersökningarna i Danmark. På så sätt balanseras påfallande avvikande mätresultat av mot genomsnittstrenden och man får en hyggligt rimlig uppfattning om det aktuella opinionsläget.

Dock publiceras också de ingående sammanviktade mätningarna i original. Senast har man till den här barometern lagt Voxmeters mätning från 23 mars.

I den är borgerliga Venstre fortfarande helt ohotat Danmarks största parti med 27,9 procent. Voxmeter-genomsnittet för partiet är 27,1 procent. I folketingsvalet 2011 fick partiet 26,7 procent.

Striden står om andraplatsen.

I Voxmeters mätning är Socialdemokratiet näst störst med 19,3 procent (24,8 procent i valet).

På tredje plats ligger där Dansk Folkeparti med 18,6 procent (12,3 procent i valet).

Men i Berlingskes barometer med flera sammanvägda resultat Är Dansk Folkeparti med 20,0 procent större än Socialdemokratiet, vars viktade resultat är 19,1 procent.

Socialdemokratiets kvarvarande koalitionspartner, det socialliberala Radikale Venstre, får i den här mätningen 9,7 procent (9,4 procent i Berlingske barometer och 9,5 procent i valet).

Deras avhoppade regeringspartner Socialistisk Folkeparti har något återhämtat sig och får nu 4,8 procent (4,6 procent i Berlingske barometer), men det här är fortfarande långt under resultatet i senaste valet, 9,2 procent.

Uppstickaren på vänsterkanten Enhedslisten hamnar på 10,6 procent både i Voxmeters mätning och i Berlingskes barometer, att jämföra med 6,7 procent i valet.

Liberal Alliance får i den här mätningen 4,2 procent (4,5 procent i Berlingskes barometer och 5,0 procent i valet).

Konservative kommer inte upp i mer än 4,2 procent (4,3 procent i Berlingskes barometer, 4,9 procent i valet).

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^