Melodifesivalen: Det kunde ha gått värre

10 mars 2014 17:25 | Media, Musik | 2 kommentarer

Jag har sett alla deltävlingarna i Melodifestivalen, och efter att nu – i dagens reprissändning – ha sett även finalen, konstaterar jag att det kunde ha gått mycket värre.

I slutomgången stod det till slut och vägde mellan Sanna Nielsen och Ace Wilder, och de svenska röstarnas – många den här gången – röster vägde över för Sanna, så hon vann med knapp marginal, 212-210. Hennes låt är inte perfekt, men hon gör den bra, så jag önskar henne lycka till.

Om man alltså bortser från Ace Wilder, var det de mest rutinerade artisterna som i finalen placerade sig i topp. Både de europeiska jurygrupperna och de röstande svenska tittarna rankade Alcazar högt (tredje plats). Tidigare Eurovision Song Contest-vinnaren Helena Paparitzou fick inte riktigt lika många röster – hon kom i alla fall fyra – men jag noterar att de europeiska juryerna rankade henne högre än de röstande i Sverige gjorde. Man kan undra varför.

Dansk Folkeparti Danmarks näst största parti. Socialistisk Folkeparti håller på att återhämta sig

10 mars 2014 16:46 | Politik | 2 kommentarer

I Gallups opinionsmätning för Berlingske Tidende är populistiska Dansk Folkeparti med 21,8 procent landets näst största parti, att jämföra med 12,3 i folketingsvalet 2011.

Därmed är det större än Socialdemokaterne, som får 19,2 procent (24,8 procent i valet 2011).

Enligt den analys tidningen gör, är de främst två saker som har ökat stödet för Dansk Folkeparti och minskat stödet till det ledande regeringspartiet Socialdemokreterne: dels ogillar danskarna regeringens försäljning av aktier i energibolaget DONG till amerikanska Goldman Sachs, dels rätt för EU-medborgare till børnecheck, pengar som kan sändas vidare till familj i hemlandet.

Bra går det också för rödgröna yttervänsterpartiet Enhedslisten, som i den här mätningen får 10,9 procent (6,7 procent i valet).

Etta ligger fortfarande borgerliga Venstre (trots namnet rätt långt till höger) med 27,0 procent (26,7 procent i valet 2011).

Socialdemokratiet kvarvarande regeringspartner Radikale Venstre får enligt den här mätningen 8,6 procent (9,5 i valet).

Konservative får i den här mätningen blygsamma 3,7 procent (4,9 procent i valet) och lever fortsatt ett farligt liv.

Liberal Alliance får också endast 3,5 procent (5,0 procent i valet).

Socialistisk Folkeparti, som nyligen lämnade regeringen och i den kris som har drabbat partiet både har tappat förutvarande ministrar till andra partier och samtidigt förlorat stöd, får i den här mätningen 4,8 procent (9,2 procent i valet).

Också enligt en annan undersökning, gjord av Voxmeter för Ritzau, har det krisande Socialistisk Folkeparti, som alltså nyligen lämnade regeringskoalitionen, lyckats hejda blodflödet och kravlar sig nu upp på nivån 4,7 procent. SF ligger dock fortfarande långt under valresultatet från 2011, 9,2 procent.

Enligt den här undersökningen ligger dock Socialdemokratiet, med 19,2 procent, fortfarande över Dansk Folkeparti, som stöds av 18,4 procent.

Venstre är med 27,7 procent fortsatt Danmarks ohotat största parti.

Konservative får 4,4 procent och Liberal Alliance 4,5.

Vilda vänstern, Enhedslisten, ligger kvar på en hög nivå, 10,8 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^