Pressgrodor

6 mars 2014 16:16 | Citat | Kommentering avstängd

hittade via Journalisten nummer 3 2014:

Polis slog berusad med betong – får sin dom

metro.se

* * *

”Enligt åtalet ska offret blivit slagen i ansiktet och dessutom sparkats mellan benen med smärta och svullnad i pannan som följd.”

Tidningen Ångermanland

* * *

Olagligt stänga av elev
från Skåne i två veckor

Rubrik i Kvällsposten

* * *

Under dagtid kan
besökare parkera
i husen, och under
kvällar och nätter
kan boende stå där.

Mitt i Östermalm

Dansk Folkeparti kan bli största parti i danska EU-valet

6 mars 2014 12:20 | Politik | 2 kommentarer

Via en artikel i Jyllands-Posten hittar jag en intressant artikel om EU-valet den 25 maj i nättidningen altinget.dk. Den redovisar opinionsdata framtagna genom en opinionsundersökning, utförd av A&B Analyse.

Det mest sensationella resultatet i den här undersökningen är, att högerpopulistiska och EU-skeptiska Dansk Folkeparti i EU-valet skulle kunna bli Danmarks största parti. Enligt den här undersökningen skulle 23,3 procent av danskarna rösta på Dansk Folkeparti i EU-valet. Det här ska jämföras med att partiet fick stöd av 15,3 procent i EU-valet 2009.

Därmed skulle Socialdemokratiet, som enligt den här undersökningen stöds av 22,6 procent, hamna på andra plats. I EU-valet 2009 fick partiet stöd av 21,5 procent, så den här siffran känns ändå hög.

Och landets i de inrikespolitiska mätningarna överlägset största parti, det högerborgerliga Venstre, skulle, med 22,5 procent, hamna först på tredje plats. Men Venstre fick faktiskt inte mer än 20,2 procent i EU-valet 2009.

Nu är inte EU-parlamentsvalen normala val – i dem finns en EU-skeptisk axel som inte alls är lika tydlig i parlamentsval i respektive land. I Danmark finns Folkebevægelsen mod EU, som i förra EU-valet fick 7,2 procent och som enligt den här undersökningen skulle få 8.3 procent. Det här skulle kunna tänkas ge mandat, vilket förefaller sannolikt mot bakgrund av att den inrikespolitiskt så framgångsrika Enhedslisten inte ställer upp i EU-valet.

Radikale Venstre, som i förra EU-valet med 4,3 procent blev utan mandat, skulle den här gången, om undersökningens 8,4 procent står sig, kunna få ett mandat.

Mer tveksamt är läget för Konservative Folkeparti, som i EU-valet 2009 med 12,7 procent fick mandat men i den här undersökningen är nere på 6,1 procent.

Detsamma gäller för Socialistisk Folkeparti: SF samlade i förra EU-valet 15,9 procent men är nu på grund av den inre krisen nere på 6,4 procent. SFs hopp är rimligen att partiets ledamot i EU-parlamentet Margrete Auken är en lyskraftig och stridbar person, och hon kan kanske få upp partiets andel i den kommande allt mer intensiva valkampanjen.

Liberal Alliance fick i förra EU-valet stöd av bara 0,6 procent och lyckas med 2,4 procent nu inte mycket bättre.

Norge: Høyre kraftigt tillbaka

6 mars 2014 11:14 | Politik | Kommentering avstängd

Enligt en ny norsk opinionsundersökning, gjord av Nordsat för Vårt Land, går det ledande regeringspartiet Høyre kraftigt tillbaka: – 3,3 procentenheter ger 27 procent. Därmed ligger partiet åter på valresultatet, 26,8 procent.

Regeringspartnern, det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, går däremot framåt (+ 2,2 procentenheter) och stöds nu av 13,9 procent. Partiet fick dock 16,3 procent i valet.

Ökar med 2,2 procentenheter gör också Arbeiderpartiet, som därmed är uppe i 34,3 procent, att jämföra med 30,8 procent i förra höstens stortingsval. Också enligt den här undersökningen är AP Norges överlägset största parti.

Fortsatt illa går det däremot för APs forna regeringspartner Sosialistisk Venstre, som minskar med 0,2 procentenheter och landar på 3,7 procent, alltså under spärrgränsen. SF fick 4,1 procent i valet.

Senterpartiet, som också ingick i den förra regeringen, har det också kämpigt – partiet är som bekant mitt inne i en ledarkris. I den här mätningen minskar SP med 0,8 procentenheter till 5,0 procent, att jämföra med 5,5 procent i valet.

Men inte heller de två mittenpartier, som är den blå-blå regeringens samarbetspartners i Stortinget, går framåt.

Kristelig Folkeparti minskar med 0,5 procentenheter och stöds nu av 4,6 procent (5,6 procent i valet).

Och liberala Venstre minskar med 0,9 procentenheter till 4,2 procent (5,2 procent i valet).

Det utanför blockpolitiken stående Miljøpartiet De Grønne minskar med 0,1 procentenheter till 3,9 (2,8 i valet), och ligger alltså under spärrgränsen.

Yttervänsterpartiet Rødt ökar med 0,7 procentenheter till 2,1 procent (1,1 procent i valet).

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^