Dansk socialdemokrati i fortsatta svårigheter

28 mars 2014 16:35 | Politik | Kommentering avstängd

Berlingske Tidende publicerar fortlöpande ”Berlingske barometer” med ett viktat genomsnitt av resultaten i de senaste partisympatiundersökningarna från olika danska opinionsundersökningsinstitut.

Senast har man till det här genomsnittet lagt till en opinionsmätning, som i några viktiga avseenden avviker från vad andra har kommit fram till – men snittresultatet ger av just detta skäl inte så häftiga förändringar, som finns i den aktuella enskilda mätningen från Yougov den 23 mars.

Socialdemokratiet får i den här mätningen ett anmärkningsvärt lågt stöd, 16,7 procent, men väger man samman detta resultat med andra aktuella, hamnar man på 18,6 procent, vilket också det är lågt, om man jämför med folketingsvalet 2011, då partiet fick stöd av 26,7 procent av väljarna.

Huvudkonkurrenten om regeringsmakten, högerborgerliga Venstre, har ett mätningsgenomsnitt på 26,8 procent, ungefär detsamma som i senaste valet, då partiet fick 26,7 procent. I den aktuella Yougov-mätningen får partiet 25,6 procent.

På andra plats, långt före Socialdemokratiet, ligger i den här mätningen populistiska Dansk Folkeparti med hela 23,9 procent – Berlingskes barometer ger partiet ett märkbart lägre stöd, men även 20,7 procent är mycket högt, inte minst om man jämför med valresultatet, 12,3 procent.

Socialdemokratiets kvarvarande regeringspartner, socialliberala Radikale Venstre, får i den här mätningen 8,5 procent. Partiets genomsnittssiffra i Berlingske Barometer är 9,2 procent (9,5 procent i valet).

Och från regeringen avhoppade Socialistisk Folkeparti får i den här mätningen ett lägre stöd, 3,9 procent, än i genomsnittet av mätningar, 4,5 procent – men även det senare är ju långt under det senaste valresultatet, 9,2 procent.

Och även i den här mätningen har den rödgröna och feministiska Enhedslisten med 10,8 procent (10,6 procent i mätningsgenomsnittet) platsen som den framgångsrika vänsterutmanaren. I förra valet fick partiet bara 6,7 procent.

Liberal Alliance ligger i den här mätningen med 5,6 procent över både mätningsgenomsnittet, 4,7 procent, och valresultatet, 5,0 procent.

Konservative ligger i den här mätningen på 4,9 procent, vilket är identiskt med valresultatet. I mätningsgenomsnittet ligger dock partiet aningen lägre, på 4,4 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^