Norge: Høyre ner och Fremskrittspartiet upp

2 mars 2014 14:55 | Politik | 3 kommentarer

I en rad norska opinionsmätningar har tendensen varit, att Høyre har växt på regeringspartnern Fremskrittspartiets bekostnad. I Ipsos mätning för Dagbladet har det här dock förändrats: Høyre faller med 1,5 procentenheter till 26,5 procent, medan Fremskrittspartiet ökar med 0,8 procentenheter till 15 procent.

Den blå-blå regeringskoalitionens stödpartier i Stortinget ökar något, men detta innebär inga större förändringar för deras vidkommande: Kristelig Folkeparti ökar med 0,1 procentenheter till 5,3 procent, och liberala Venstre ökar med 0,7 procentenheter till 5,2 procent.

Senterpartiet, som före valet förra hösten var en del av den av Arbeiderpartiet ledda regeringen och som just nu är inne i en ledarkris, minskar i den här undersökningen med 0,2 procentenheter och får 4,7 procent.

Ännu sämre går det för Sosialistisk Venstreparti. SV minskar i och för sig också med 0,2 procentenheter, men dess resultat är fortsatt historiskt lågt, 3,3 procent.

Det lilla yttervänsterpartiet Rødt vinner samtidigt 0,2 procentenheter och får därmed stöd av 2 procent.

Arbeiderpartiet minskar också med 0,2 procentenheter men ligger med 34,4 procent ohotat kvar i positionen som Norges största parti.

Det utanför blockpolitiken stående Miljøpartiet De Grønne ökar med 0,6 procentenheter men kommer därmed ändå inte upp i mer än 3 procent.

Andra chansen

2 mars 2014 13:02 | Media, Musik | 4 kommentarer

Andra chansen i Melodifestivalen bjöd inte på några överraskningar.

Möjligen förvånade det mig, att ”Raise Your Hands” med Ammotrack röstades bort redan i första omröstningsomgången. Däremot hör jag inte till dem som sörjer, att ”En himmelsk sång” med Ellinore Holmer inte gick vidare den här gången.

Inte heller sörjer jag att ”All We Are” med State of Drama inte gick vidare till duellplats.

I den ena av duellerna överraskade Linus Svenning och hans ”Bröder” med att klå den mer rutinerade Martin Stenmarck och hans ”När änglarna går hem”. Men vad det är som får TV-tittarna att rösta som de gör är fortfarande en gåta. Det skulle också vara intressant att få veta hur olika ålderskategorier – bland dem en stor mängd barn – röstar, om de röstande favoriserar artister från den egna regionen, om de röstande bortser från schlagerkvalitéer och i stället väljer en musikgenre de själva gillar plus annat liknande.

I den här Andra chansen röstade hårdrocksentusiasterna – inget ont om hårdrock, men schlagermusik är det ju knappast – fram Outtrigger och ”Echo” ända fram till en av de två slutduellerna.

Den vanns dock – rättvist, tycker jag – av den rutinerade Helena Paparizou och ”Survivor”.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^