Barbro Lindgren får Alma-priset

25 mars 2014 14:05 | Barnkultur | 6 kommentarer

Barbro Lindgren – med samma efternamn som men inte släkt med Astrid Lindgren – får årets Alma-pris, Astrid Lindgren Memorial Award, på fem miljoner kronor.

Det är henne väl unt – hon är verkligen en lysande barnboksförfattare. Jag vet, eftersom jag har läst henne i mycket stor utsträckning, mycket större än vad som framgår av det halvdussin recensioner jag har lagt ut under Barnkultur på Kulturspegeln. Det här ”nobelpriset” i barnlitteratur bör rimligen också skaffa henne ytterligare unga läsare både här och i andra länder. Köp gärna böckerna. Jag är säker på att priset kommer att följas av en rad nytryck.

Det finns många att välja på, 95 så där och för lite olika åldrar. Böckerna om Loranga, Masarin och Dartanjang. Den självbiografiska serien ”Jättehemligt”, ”Världshemligt” och ”Bladen brinner”. Böckerna om Sparvel. ”Sagan om den lilla farbrorn”. Böckerna om den vilda bebin. Böckerna om Max och om Benny.

Är du i den åldern då man ofta slår ifrån sig och säger att det var länge sen man läste barnböcker, behöver du dem särskilt mycket.

Men ge dem dessutom gärna också till barnbarnen.

6 kommentarer

 1. 12 miljoner är mer än en livsinkomst för en normalinkomsttagare. Vore det inte bättre att 12 författare fick en miljon var?

  Comment by Jan — 2014 03 26 0:04 #

 2. Fast det här är barnboksklassens motsvarighet till Nobelpriset.

  Vad jag förstod av en intervju, skulle Barbro Lindgren använda en del av pengarna till att betala av skulderna för det hus hon bor i på Öland.

  Comment by Enn Kokk — 2014 03 26 8:07 #

 3. ´Hej Enn, Alma-priset är väl ändå på 5 miljoner kr och inte 12 miljoner.

  Hälsn LO

  Comment by LO - Göteborg — 2014 03 26 14:10 #

 4. Till LO: Du har rätt – jag vet inte varifrån jag fick den felaktiga siffran. Jag har rättat. Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2014 03 26 15:25 #

 5. Hej!

  Trots att jag själv löser melodikryssen brukar jag läsa din text om dem – alltid lika trevligt och läsvärt. I lördags hade ett fel smugit sig in. Kersti Adams-Ray är Daniels faster, inte mamma.

  Hälsningar från Huddinge

  Comment by Eva-Carolina Säfvelin — 2014 03 26 20:45 #

 6. Till Eva-Carolina Säfvelin: En annan läsare påpekade det redan då. Jag brydde mig inte om att ändra den felaktiga texten, eftersom felet inte rörde själva svaret.

  Comment by Enn Kokk — 2014 03 26 22:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^