Regeringsprogram och fördelning av ministerposter klara i överenskommelse mellan Socialdemokraterna och Reformpartiet i Estland

21 mars 2014 15:19 | Politik | Kommentering avstängd

Sotsiaaldemokraatlik erakond (Socialdemokraterna) och Reformierakond (Reformpartiet) har kommit överens om gemensamt regeringsprogram och om fördelningen av ministerposter mellan partierna.

Regeringsprogrammet är ett oerhört långt och detaljerat dokument, som berör politikens samtliga fält. Det mesta av det här är inte av intresse för svensk publik, men man lägger märke till att det här dokumentet inleds med familjepolitik, ett av Socialdemokraternas hjärtebarn. Barnbidraget höjs till exempel till 45 euro i månaden för första och andra barnet och till 100 euro i månaden för tredje barnet. Ytterligare stöd utlovas till de mest behövande familjerna. Ett program för utbyggnad av barnomsorgen utlovas. Skollunch, som hittills har serverats bara grundskoleelever, ska nu serveras också till gymnasister – på det här fältet handlar det om höjda statsbidrag.

Socialdemokraterna, som har engagerat sig starkt för förbättrade lönevillkor för lärarna (och som har starkt stöd bland dessa), har nu också fått in i regeringsöverenskommelsen en passus om höjd lön åt dessa.

En liten lättnad aviseras för en del av de ryssar som ansöker om estniskt medborgarskap: De som är över 65 år ska behöva avlägga endast ett muntligt prov i estniska, inte ett skriftligt.

När det gäller fördelningen av ministerposter, är fördelningen mellan de båda koalitionspartierna klar – däremot har ministerlistan ännu inte offentliggjorts.

Men premiärministerposten tillfaller Reformpartiet, och den kommer med hundraprocentig sannolikhet att tillfalla Taavi Rõivas.

Som en motsvarande ledningsfavör får Socialdemokraterna posten som talman i Riigikogu, Riksdagen, och den kommer att tillfalla den socialdemokratiske veteranpolitikern, den förre partiordföranden Eiki Nestor, vilket också har bekräftats av honom själv.

En intressant fråga är den nuvarande socialdemokratiske partiordföranden Sven Miksers deltagande i den nya regeringskoalitionen. Han hade ju tidigare låtit sig nomineras till förstaplatsen på Socialdemokraternas lista i EU-valet, men han har nu till estniska media sagt, att han kanske – som läget är nu – ska hoppa av från den kandidaturen. I estniska media nämns han som tänkbar försvarsminister, eftersom han har tidigare erfarenheter från det området.

Det finns rätt så kvalificerade gissningar om vilka Socialdemokraterna ska utse till ”sina” olika ministerposter, men jag väntar med att skriva namn, även om jag tror mig veta rätt bra, vilka det är fråga om. De poster Socialdemokraterna också får är de som närings- och transportminister, justitieminister, utbildnings- och forskningsminister, jordbruksminister och socialvårdsminister.

Men jag kan ändå nämna, att estniska media pekar ut Jevgeni Ossinovski som ny utbildnings- och forskningsminister. Han är i motsats till de övriga som nämns i media en mycket ung politiker, i det här fallet dock inte intressant främst för att han har gjort rekordkarriär. Får han en ministerpost, markerar Socialdemokraterna att deras intresse för ryssarna inte bara handlar om att få deras röster. Men givetvis spelar det en roll, att Ossinovski i Narva och de övriga delarna av det närmast helt ryskspråkiga nordöstra Estland fick en enorm andel personröster i det senaste valet.

Idealrealisation

21 mars 2014 12:03 | Barnkultur, Mat & dryck, Media, Politik, Prosa & lyrik | 21 kommentarer

Genom goda vänner fick jag i går höra att vårt Coop Konsum vid Torbjörns torg kommer att läggas ner sista april. Då stängs också Coop Extra – före detta Coop Forum, före detta OBS! – i Gränby.

Kvar i Uppsala finns då bara några få konsumhallar, en relativt ny vid Centralstationen, samt ett par externa varuhus.

Värst känns förlusten av butiken här vid torget, belägen bara något kvarter från vårt hus. Det tar emot – väldigt mycket – att börja handla på ICA, som ligger vägg i vägg med den konsumbutik som nu kommer att läggas ner. Ska jag åka buss ner till centrum för att kunna fortsätta handla kooperativt?

När jag hösten 1959 flyttade till Uppsala för att plugga, fanns konsumentkooperationen överallt i stan. Eftersom jag då bodde på Jumkilsgatan, handlade jag på Konsum vid Ringgatan. Den här butiken finns faktiskt kvar om än i nya lokaler, men de båda konsumbutiker jag, beroende på väg hem från universitetet eller centrum, passerade är nedlagda.

Nästa bostad fanns i hörnet Linnégatan/Kungsgatan, och då handlade jag och brorsan (som också bodde där) i livsmedelshallen i Forum-varuhuset i centrum. Där har man inte kunnat handla livsmedel på länge nu.

När jag en tid bodde med Birgitta på Sturegatan, fanns en konsumbutik i hygglig närhet. Dess lokaler har övertagits av ett expanderande ICA.

Och när vi sen hamnade här i Svartbäcken, fanns Konsum uppe vid torget. (Dessutom fanns det en konsumbutik lite längre ut och två på vägen in mot centrum. Ingen av dem finns kvar.)

Strukturförändringarna inom all handel, förorsakade inte minst av bilismen, har allmänt slagit mot närbelägen handel, men det är utan tvekan Konsum som har blivit mest drabbat.

En viktig motor i det här är den minskade köptroheten: Kunderna jagar låga priser och handlar där de tycker sig få mest för pengarna. Kooperationen har under den senaste tiden delvis lyckats öka andelen trogna kunder genom att införa ett bonussystem, som ger mer i återbäring åt dem som koncentrerar sitt handlande till kooperativa och andra Med mera-anknutna butiker, men ledningen finner det här vara ett för dyrt system, så det kommer att slopas i sin nuvarande form. Vad händer sen?

Ett problem som Coop-butikerna har gentemot de tillfälliga kunderna – de som prövar på – är kooperationens system för prissättning. Det de här kunderna ofta gör är att de jämför priserna på kända märkesvaror – sådana som Findus och ABBA – i Konsum respektive till exempel ICA. Det är dock inte med de här märkesvarorna, ofta med stor marknadsandel i privathandeln, Konsum priskonkurrerar utan med de egna Coop-märkta.

ICA har genom sin nuvarande relativa storlek lättare än Coop att pressa inköpspriserna, men de prisskillnader som finns är inte så stora som många påstår – nämligen om man väljer att köpa de Coop-benämnda varorna i Konsum.

Så kanske var det inte så smart av kooperationen att sälja alla sina livsmedelsindustrier och tillverkningsenheter. Det var en fjäder i Konsums hatt att kunna stoltsera med egna varor som Björnekulla sylt och saft, Juvel mjöl, Cirkel kaffe, te och kryddor, och så vidare. Många av kooperationens märkesvaror fick större marknad och därmed lägre pris genom ett tillverkningssamarbete mellan de nordiska konsumentkooperationerna. Helst-tvålen tillverkades till exempel av den norska kooperationen.

Ytterligare en viktig skillnad finns i dag om man jämför med den förr så framgångsrika kooperationen: inte bara de egentillverkade livsmedelsprodukterna och en otrolig mängd butiker och varuhus har försvunnit, utan det har också större delen av den kooperativa fackhandeln gjort.

Cityvaruhusen har i och för sig delvis ersatts av externa köplador, men innehållet i dem har också kraftigt förändrats.

Förr hade de kooperativa varuhusen alltid ett förnämligt sortiment av porslin, tillverkad den egna Gustavsbergs-fabriken, som också hade en avdelning för badrumsutrustning.

Förr ägde kooperationen en växande fackhandel för kläder och skor (bland annat Wedins), allt från dammodebutiker till det övertagna (men inte fackmässigt skötta) Kapp-Ahl, som ju också fanns i andra länder.

Förr drev kooperationen en egen kedja av guldsmedsaffärer, bland annat Guldfynd.

Förr drev kooperationen egna hotell och restauranger, bland de senare både brickbarer och gourmetrestauranger.

Fast än är det inte slut med utförsäljningarna. Kooperationen har lyckats bygga upp både Sveriges näst största förlagsgrupp (Norstedts plus Rabén & Sjögren) och Sveriges dominerande största bokhandelskedja (Akademibokhandeln, som nu slukar också Bokia). Nu vill Anders Sundström sälja allt det här. Med följer då också resterna av bokförlaget Tiden, under många år lett av Gustav Möller, om han är känd för den före detta ledamoten i Socialdemokraternas VU.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^