Socialdemokraterna i Estland presenterar sin ministerlista

23 mars 2014 15:45 | Politik | 2 kommentarer

Det var tur att jag inte presenterade den ministerlista (S), som tidigt presenterades i estniska media. Flertalet namn var rätt, men det saknades också både namn och ministerier, och några hade placerats på fel poster.

Nu kan jag presentera den korrekta listan. Sotsiaaldemokraatlik Erakond får följande poster:

Som väntat får den socialdemokratiske partiordföranden Sven Mikser posten som försvarsminister. I nuvarande mer spända läge gent emot grannen Ryssland är försvarsministerposten viktig.

Socialdemokraterna får också posten som talman i Riigikogu, Riksdagen, och den tillfaller veteranpolitikern och förre partiordföranden Eiki Nestor.

Socialdemokraternas smartaste drag i det här partsmässigt inte helt självklara koalitionsbygget – regeringspartner är Reformierakond, Reformpartiet, ett parti som misstros av landets ryssar – är att ge en ung ryss, Jevgeni Ossinovski (född 1986) posten som utbildnings- och forskningsminister. (Estnationalister behöver inte vara oroliga: Ossinovskis estniska språkbehärskning är perfekt. Ossinovski är samtidigt en veritabel röstmagnet i det av ryssar bebodda nordöstra Estland.)

Posten som justitieminister går till Andres Anvelt, som i sin karriär har arbete inom polisen. Han har varit Socialdemokraternas ledande man i Tallinn, men där gick det inte så bra för partiet i det senaste valet, och Anvelt avgick som distriktsordförande. Kanske är det här ett led i att ge nya krafter friare händer i huvudstaden, också den för övrigt med en mycket stor andel ryssar.

Ivari Padar kom till Socialdemokraterna via jordbruksorganisationerna och är därför ganska naturlig som jordbruksminister. Han har suttit på den posten och en annan regeringspost tidigare och sitter för närvarande i EU-parlamentet.

Två av Socialdemokraternas ministerposter besätts av kvinnor.

Urve Palo har tidigare regeringserfarenhet – hon var då minister för befolkningsfrågor, av särskilt intresse i ett land av Estlands karaktär – och återkommer nu som närings- och transportminister.

Ny socialvårdsminister blir Helmen Kütt, som så sent som 2011 för första gången kandiderade för Socialdemokraterna; hon blev invald i Riigikogu. Men hon har bakgrund i andra partier, först Koonderakond och sen i Rahvaliit, ett parti som sprack och där en stor del av de ledande gick över till Socialdemokraterna. Hon kommer från Viljandi i södra Estland.

* * *

In i parlamentet, Riigikogu, kommer nu ersättare, som står i tur på respektive lista, personer som på det här sättet har chans att bli mer kända.

Ivari Padar ersätts i EU-parlamentatet under den närmaste tiden av Katrin Saks, en relativt känd socialdemokratisk politiker. Men sen blir det ju nyval till EU-parlamentet ganska snart.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^