Annika Bengtzon jagar sektvänstern

25 mars 2014 18:09 | Film, Politik | 22 kommentarer

Jag har ett vagt minne av att Liza Marklund en gång i världen ringde mig i min egenskap av expert på sektvänstern, men jag kommer inte i håg om jag i så fall också skickade över mina skrifter i genren – se ovan under Om Enn Kokk – till henne. Jag påminns om det här när jag ser Agneta Fagerström-Olssons filmatisering från 2012 av Marklunds deckare med samma namn från 2003, ”Den röda vargen”.

I filmversionen finns faktiskt en uppräkning av de olika revolutionära sekterna, gjord av Annika Bengtzons (Malin Crépin) journalistkollega på Kvällspressen, Berit Hamrin (Kajsa Ernst), som själv som så många andra av tidens journalister hade en bakgrund i FNL-grupperna. Men den revolutionära cell, som lever kvar i bokens/filmens nutid, Den röda vargen, är tämligen komisk, åtminstone när man möter resterna av den i filmversionen. Detta sagt trots att den vid det laget har tagit livet av ett antal gamla medlemmar, i filmversionen lite oklart varför.

Jag har förstått att Liza Marklund med en av rollfigurerna i boken ville ge igen för någon oförrätt hon ansåg sig ha blivit utsatt för av den tidigare kulturministern Marita Ulvskog, men porträttet i filmversionen ligger mycket långt från verklighetens Marita Ulvskog, som jag råkar känna en smula. Hur som helst hade Ulvskog när hon var minister för mycket länge sen lagt bakom sig de revolutionära idéer hon, liksom många andra, greps av under de unga år då hon var FNLare. Men stora delar av bokens och filmens handling har för att understryka det här, antar jag, förlagts till Luleå, Ulvskogs gamla hemstad.

Nej, finns det någon trovärdig karaktär i de här deckarna är det inte ens huvudpersonen, Annika Bengtzon, utan hennes chef på tidningen, Spiken (Leif Andrée).

22 kommentarer

  1. Hon var väl med i KFML också, inte ”bara” FNL-are, vill till och med minnas att hon var journalist för Gnistan, men det är jag osäker på. Så hon ”var på riktigt”, vilket hon förstås inte var ensam om. Böckerna är fö rätt parodiska i sin hjälteframställning av journalisterna. Filmerna har jag inte tyat med att se.

    Comment by Stig-Björn Ljunggren — 2014 03 26 21:51 #

  2. Jo, visst var hon KFMLare – det var det jag syftade på när jag skrev att hon hade revolutionära idéer.

    Och som också du ju vet var det ganska många som under sina ungdomsår på den där tiden var med i olika revolutionära grupperingar, medan jag själv satt på Sveavägen 68 och bekämpade de här grupperingarna. Fast sen lämnade ju de flesta av de här människorna den revolutionära kommunismen bakom sig och hamnade dessutom i högst olika partier.

    Jag nämner just Marita enbart för att hon helt uppenbart hängs ut i filmen/boken och det dessutom tydligen av privata hämndmotiv som inte har med hennes sektvänsterengagemang att göra.

    Jag har till och med funderat över om inte själva sektnamnet Den röda ulven är valt för att leda läsarnas/tittarnas associationer rätt.

    Comment by Enn Kokk — 2014 03 26 22:27 #

  3. ”Fast sen lämnade ju de flesta av de här människorna den revolutionära kommunismen bakom sig och hamnade dessutom i högst olika partier.” Visst, men byter man ut frasen ”den revolutionära kommunismen” mot fascismen/nazismen kan man ju fundera på hur det kommer sig att den förra gruppen är förlåten men inte den senare.
    Kan någon tänka sig att en stockholmsk krog skulle få heta Gestapo utan att det skulle bli rabalder om det? Några kvarter från Sveavägen 68 finns en krog som heter KGB. Så vitt jag vet har ingen protesterat mot krogen som skyltar med samma namn som den sovjetiska förtryckarorganisationen. För tydlighetens skull: Jag anser inte att man ska släta över och urskulda tidigare fascisters/nazisters bakgrund, men inte heller kommunistanhängarnas.

    Comment by Jean — 2014 03 27 11:05 #

  4. Skillnaden är väl, måhända, att fascismen och nazismen svårligen kan ses som något annat än onda ideologier. Kommunismen är i grunden ingen ond ideologi men har haft oturen att begagnas av onda eller olämpliga ledare (eller länder).

    Comment by Jan — 2014 03 27 11:54 #

  5. Till Jean: Fast jag talar här om ungdomsförvillelser. Vad jag har hört hade Ragnar Edenman, då Eriksson, i mycket unga år en dragning åt det bruna hållet, men sen gick han ju med i socialdemokratiska Laboremus och gjorde mycket beaktansvärda insatser mot nazismen, detta under en tid då det verkligen inte var riskfritt att göra så.

    Comment by Enn Kokk — 2014 03 27 12:53 #

  6. Till Jan: Vad som är ondska och en ond ideologi är. som jag ser det, en subjektiv uppfattning, utom för religiösa som anser att Gud bestämt vad som är gott eller ont.
    Nazismen försökte rensa världen från människor som den ansåg vara onda och ett hot mot andra folk. Sovjet- och Maokommunismen försökte utrota människor/grupper som makthavarna ansåg vara ett hot mot det kommande lyckoriket. Det finns, menar jag, inget förmildrande i en ideologi som anser det vara i sin ordning att individer och grupper elimineras för att samhället ska utvecklas mot ett visst mål.

    Comment by Jean — 2014 03 27 16:39 #

  7. Vilket invektiv mot vänsteranhängare får uttalas av en högerextremist?

    Vilket invektiv mot högeranhängare får inte uttalas av en vänsterextremist?

    Marita Ulvskog hade åsikter om Astrachefen Mogrens bunus, men lär inte ha mycket att säga om Anders Sundström miljonpåslag på ersättningen i Swedbank. Den ena är utpekad som kapitalist, den andra som socialist – till skillnad mot Mogren oförmögen att bromsa den egna löneutvecklingen.

    Därmed inte sagt att bonushysterin inte är just en hysteri.

    Comment by Hans G Eriksson — 2014 03 27 19:52 #

  8. Själv har jag alltid varit motståndare till extremister av alla slag. Invektiv – om man nu har behov av sådana – väljer man väl efter omständigheterna och effekten.

    Sundströms ersättning för uppdraget i Swedbank hör inte riktigt hemma under det ämne vi diskuterar just här, men eftersom ämnet nu har dykt upp i det här sammanhanget, vill jag gärna markera, att jag finner den nämnda ersättningen stötande stor.

    Comment by Enn Kokk — 2014 03 27 22:26 #

  9. Anders Sundström är knappast socialist. Andelen socialister bland dagens socialdemokrater är nog försumbar. På sätt och vis är det dock bättre att avdankade politiker kan ta arbeten på den fria arbetsmarknaden istället för att tilldelas statliga sinekurer (som landshövdingeämbetet t ex). Eller ännu värre – leva på frikostiga garantipensioner.

    Comment by Jan — 2014 03 27 22:35 #

  10. Om ämnet delvis är Marita Ulvskog ligger det nära till att nämna hennes förkärlek för markering mot kapitalet. För balansen skull kanske man inte ska bortse från likheter med kapitalet hos en del socialister, om man så ska hamna hos Sundström och hans ”folkbank”.

    Mitt tips är att Anders Sundström kommer att figurera utanför ämnet åtskilliga gånger. Kanske är just detta – att han återkommer malplacerat – ett ämne i sig.

    Comment by Hans G Eriksson — 2014 03 28 1:31 #

  11. Angående Sundström; -väldigt många med olika politisk hemhörighet är det av ohejdad vana eller kanske av skäl som ligger dem mer i fatet i arbetet eller karriären. Lämpliga karriärmönster kan man klart se hos vissa ”avdankade” politiker,
    se bara Göran Persson…känns han som en sann socialdemokrat idag?
    Jag hade en farbror som tjänade väldigt mycket slantar under sitt liv men som kallade sig Kommunist hela sitt liv. Vart går skiljegränsen? Vilket är det som styr? Vanan, inställningen eller en sann övertygelse? Men som min farbror alltid sa -Gud är gud och affär är affär!

    Comment by Urban Sjölander — 2014 03 28 9:11 #

  12. Vissa tar sin politiska ideologi med samma distans som sonen när han ville låna kostym av mig till en fest. Efteråt fick jag veta att han varit på maskerad.

    Comment by Hans G Eriksson — 2014 03 29 2:42 #

  13. Till Hans G Eriksson: Fast Anders Sundström är en mer komplicerad person än så här. Jag lärde känna honom när han satt i Socialdemokraternas VU, där jag var protokollskrivare, och han sa ofta påfallande förnuftiga saker, både under de protokollförda sammanträdena och i mer privata samtal.

    Inte minst därför känner jag besvikelse över att han, likt alltför många andra, nu verkar sätta plikten att se om också sitt eget hus så långt fram i prioriteringsordningen.

    Comment by Enn Kokk — 2014 03 29 9:11 #

  14. Det är värdefullt med information inifrån, när den är saklig och balanserad. Tack!

    Comment by Hans G Eriksson — 2014 03 29 11:07 #

  15. Å andra sidan så är det ju arvoden i den här storleksklassen som förekommer högst upp i hierarkin i bankvärlden. Skulle då Anders begära ett väsentligt lägre arvode med hänsyftning till att han är socialdemokrat? Problemet är väl inte Anders Sundström utan bankdirektörers löner och arvoden i stort.

    Det påminner mig om den moraliske Gustav Fridolin som fann riksdagsmännens löner stötande höga och ansåg att man kunde klara sig på hälften (vilket ju naturligtvis är sant). Undrar om han fortfarande är beredd att avstå halva lönen?

    Comment by Jan — 2014 03 29 14:30 #

  16. Anders Sundström var knappast illa tvungen att tacka ja till en höjning med en miljon per år av arvodet från Swedbank. Man kan väl tacka nej. Eller är det stört omöjligt i bankvärlden?

    Comment by Eskil — 2014 03 29 17:30 #

  17. Ingången till ämnet Anders Sundström var den här gången Marita Ulvskog. Hon gjorde sig känd för sin förkärlek för att kritisera näringslivstopparna för girighet.

    När topparna är framsprungna ur de djupa leden så handlar det inte lika självklart om girighet utan snarare om en ”härtill är jag nödd och tvungen”-situation där det är närmast omöjligt att freda sig mot miljonpåslagen.

    Varför det skulle vara lättare för en ”kapitalist” än för en socialist att tacka nej till dopade ersättningar är en intressant fråga.

    Comment by Hans G Eriksson — 2014 03 29 19:05 #

  18. Konstigt…ingen från vare sig Swedbank eller nåt annat högfinansiellt ställe har ringt om någon tjänst till mig? Visst är det väl knepigt va?

    Comment by Urban Sjölander — 2014 03 29 19:34 #

  19. Hans G: Kapitalistens moral stavas pengar. Av socialisten kan man kräva mera. Kapitalisten är s a s amoralisk medan socialisten gör anspråk på att ha en moral. Socialismen är i grunden en moralisk ideologi medan kapitalismen inte är det. Såvida man inte betraktar girighet som en moral…

    Comment by Jan — 2014 03 29 22:27 #

  20. Jan, det ligger en del i det du säger. I vart fall när du får formulera frågeställningen.

    Jag hörde ett lärarpar uttrycka sin förtrytelse över att det fanns folk som tjänade pengar på ”våra barn i skolan”. De verkade helt ovetande om att deras elever svarade för hela lärarfamiljens, tre barn, försörjning. De har bara sin lön från en trygg anställning och den är aldrig någon som ”tjänar på”.

    När kapitalisten lyfter en uppseendeväckande hög ersättning är det ett utslag av girighet. När socialisten arbetar på samma villkor är det andra som bestämmer ersättningen. Hur kan han vara girig, som inte ens förhandlar om villkoren?

    Ersättningarna har passerat en anständighetsgräns.
    Underskattat: Ledande uppdragsgivare förser företagsledare med en standard och förmåner som skapar ett beroende. Girigheten har sina sidor, men köpt lojalitet är en företeelse som växer ohämmat skymd bakom slagord – om än berättigade – om direktörernas girighet.

    Comment by Hans G Eriksson — 2014 03 30 12:43 #

  21. Moral och etik är svåra grejor det!! Jag själv kan ha en helt annan moral även om den är helt OK i mina ögon än dina. Detsamma med den etiska värderingen som många gånger sammanfaller inom 3 delar vit, grå eller svart. Fast jag har träffat många ”kapitalister” vars moral och etik är hur god som helst men även ”socialister” vars skrupler ligger långt ifrån det goda vedertagna inom samhällets normala norm. Inga nämnda men aldrig glömda, så långtaskig är jag. Glömmer aldrig en oförrätt men glömmer gärna annat skit.

    Comment by Urban Sjölander — 2014 03 30 14:07 #

  22. Hans, Urban: Försvaret för den stötande höga ”ersättningen” brukar vara densamma oavsett politisk tillhörighet. Något i stil med: ”…det får du fråga styrelsen om. Det är de som har satt min lön”.

    Comment by Jan — 2014 03 30 15:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^