Det står och väger mellan Dansk Folkeparti och Socialdemokratiet – men borgerliga Venstre är ohotat störst

25 mars 2014 12:09 | Politik | Kommentering avstängd

Berlingske Tidende publicerar fortlöpande under rubriken ”Berlingske barometer” ett viktat genomsnitt av de senaste partisympatiundersökningarna i Danmark. På så sätt balanseras påfallande avvikande mätresultat av mot genomsnittstrenden och man får en hyggligt rimlig uppfattning om det aktuella opinionsläget.

Dock publiceras också de ingående sammanviktade mätningarna i original. Senast har man till den här barometern lagt Voxmeters mätning från 23 mars.

I den är borgerliga Venstre fortfarande helt ohotat Danmarks största parti med 27,9 procent. Voxmeter-genomsnittet för partiet är 27,1 procent. I folketingsvalet 2011 fick partiet 26,7 procent.

Striden står om andraplatsen.

I Voxmeters mätning är Socialdemokratiet näst störst med 19,3 procent (24,8 procent i valet).

På tredje plats ligger där Dansk Folkeparti med 18,6 procent (12,3 procent i valet).

Men i Berlingskes barometer med flera sammanvägda resultat Är Dansk Folkeparti med 20,0 procent större än Socialdemokratiet, vars viktade resultat är 19,1 procent.

Socialdemokratiets kvarvarande koalitionspartner, det socialliberala Radikale Venstre, får i den här mätningen 9,7 procent (9,4 procent i Berlingske barometer och 9,5 procent i valet).

Deras avhoppade regeringspartner Socialistisk Folkeparti har något återhämtat sig och får nu 4,8 procent (4,6 procent i Berlingske barometer), men det här är fortfarande långt under resultatet i senaste valet, 9,2 procent.

Uppstickaren på vänsterkanten Enhedslisten hamnar på 10,6 procent både i Voxmeters mätning och i Berlingskes barometer, att jämföra med 6,7 procent i valet.

Liberal Alliance får i den här mätningen 4,2 procent (4,5 procent i Berlingskes barometer och 5,0 procent i valet).

Konservative kommer inte upp i mer än 4,2 procent (4,3 procent i Berlingskes barometer, 4,9 procent i valet).

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^