Finland: På stället – fjärde plats – marsch för (S)

7 mars 2014 13:05 | Politik | Kommentering avstängd

Inga dramatiska förändringar kan noteras i finska Yles senaste opinionsmätning, som är en allmän sådan, inte gjord med sikte på vårens EU-val.

Störst även i den här mätningen är Centern, Suomen Keskusta, som får 22,8 procent (- 0,8 jämfört med januarimätningen; 15,8 procent i riksdagsvalet 2011). Det man allmänt kan säga om den finländska centern är att partiet utöver att förstås samla jordbrukare når sina framgångar med hjälp av småfolkspopulism, också när det gäller EU. Som man kan se av resultatet i förra riksdagsvalet, var partiet då inne i en tillbakagångsperiod, men nu, när Centern står utanför den breda regeringskoalitionen, har partiet återhämtat sin forna styrka.

Näst störst är högerpartiet Kansallinen Kokoomus, Samlingspartiet, som är det stora traditionellt borgerliga partiet. Det är i den här mätningen tvåa med 19,4 procent (+ 0,7; 20,4 procent i riksdagsvalet 2011). Samlingspartiet är ledande parti i den finska koalitionsregeringen och har bland annat statsministerposten.

Tredje största parti är sedan en tid tillbaka Perussuomalaiset, Sannfinländarna, i den aktuella mätningen med 16,9 procent (- 0,9; 19,1 procent i förra valet). Partiet är i opposition. Sannfinländarna är ett missnöjesparti, som med sin småfolksprofil har dragit till sig också väljare som tidigare har röstat socialdemokratiskt.

Först på fjärde plats kommer Socialdemokraterna, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, med 15,5 procent (+- 0; 19,1 procent i förra valet – märk att partiet då, fast på håret, fortfarande var aningen större än Sannfinländarna). SDP har förr växlat med Centern och Samlingspartiet om att vara största parti, men har nu, överflyglat också av Sannfinländarna, halkat ned på fjärde plats. Partiet, bland annat dess ledare Jutta Urpilainen, sitter i regeringen, vars olika åtgärder förstås har kritiserats av både Centern och Sannfinländarna.

De låga talen för Socialdemokraterna har skapat viss inre oro i partiet, så Urpilainen har fått en utmanare om ordförandeposten i fackföreningsmannen Antti Rinne. Den här inre fejden om ordförandeposten har dock inte satt några som helst spår i den här mätningen.

Samtliga återstående fyra partier sitter också i regeringen.

Bland dem är numera De gröna, Vihreä liitto, största parti med 9,0 procent (+ 0,9; 7,3 procent i förra valet).

I förra valet var Vänsterförbundet, Vasemistoliitto, större med 8,1 procent. I den aktuella mätningen samlar Vänsterförbundet 7,7 procent (+ 0,2).

Finland har, även om till exempel Socialdemokraterna har en svenskspråkig avdelning, också ett särskilt svenskparti, Svenska folkpartiet. Det här partiet rymmer därmed lite olika politiska schatteringar men är ändå klart borgerligt. SFPs problem har nu under lång tid varit den gradvis krympande andelen aktivt svenskspråkiga i Finland, men i den här mätningen ökar partiet i alla fall med 0,4 procentenheter och hamnar därmed på 4,2 procent, nästan på resultatet i föregående val, 4,3 procent.

Riksdagens minsta parti är Kristdemokraterna, Suomen Kristillisdemokraatit. De minskar i den här mätningen med 0,3 procentenheter och får därmed stöd av 3,4 procent, att jämföra med resultatet i förra riksdagsvalet, 4,0 procent.

– Folk byter parti, som de byter skjorta. Om oppositionen inte erbjuder ordentliga alternativ, så funderar de på om den är rätt för dem, säger ordföranden i Sannfinländarnas riksdagsgrupp Jari Lindström i en kommentar.

Det här kan kanske ha viss bäring på Sannfinländarnas eget lätt sjunkande resultat, men annars är förändringarna i den här mätningen för små för att kunna tolkas på det sättet. Därmed inte sagt att partilojaliteten skulle vara lika hög som förr.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^