Lördag: melodikrysset så klart!

22 juli 2006 11:27 | Ur dagboken | 2 kommentarer

I dag började det med ”Vi var oslagbara”. Trots att jag är mer förtrogen med Bo och Margareta Strömstedt, klarade jag också Niklas Strömstedt. Jag klarade också Duran (Duran), fast i det fallet med hjälp av ledbokstäverna.

Att Siw Malmqvists ”Mamma är lik sin mamma”, här på tyska, skulle leda till dammsuga var heller inte så svårt att lista ut.

Till det verkligt lätta i dagens melodikryss för folk ur min generation hörde Rönnerdahl, (Röda stugor) tåga (vi förbi) och (Han hade seglat för om) masten. Och vem i min generation kan inte sjunga ”Nu ska vi skörda linet i dag, häckla det väl och spinna det bra”, vilket gav lin.

Vilka två manliga skådespelare var det som agerade tillsammans med Naemi Briese i Kar de Mumma-sketchen ”Min fru har en fästman”? (Åke) Söderblom var lätt att känna igen; han har en så karaktäristisk röst. Efter en stund kom jag också på att den andre var Thor (Modén).

Melodin ur ”Sound of Music” var Do Re (Mi).

Vem som kom trea i Eurovisionsschlagern ett visst år skulle jag normalt aldrig ha klarat utan Google, men här gav ledbokstäverna svaret Rumänien.

Med hjälp av ledbokstäverna kom jag också på att sångaren och pianisten med ”My Blue Heaven”, han med dubbelt förnamn, måste vara Jerry Lee Lewis.

Dagens melodikryss avslutades med en riktig höjdarartist, M A (Numminen). Gissa om jag har några skivor med honom.

***

Om du via Google har hamnat här i sökandet efter rätta lösningen till senaste melodikrysset, pröva då att i stället gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se.

Bastu

22 juli 2006 11:03 | Ur dagboken | Kommentering avstängd

Fredagens städning av huset och klippning av gräsmattan avslutades som vanligt med bastu. Mellan varven svalkade vi oss med estniskt SAKU-öl.

I bastun berättade jag följande historia för Birgitta:

I början av 1960-talet var jag på de nordiska socialdemokratiska studentförbundens sedvanliga pingstkonferens, denna gång i Finland. Finnarna bjöd förstås de nordiska gästerna på bastu.

Till att börja med var det knökfullt i bastun.

Då hyvade finnarna vatten på de glödheta ugnsstenarna, och den brännande ångan tvingade ut de minst bastuvana. Varefter finnarna räknade dem som som var kvar:

”Hor mån-ga tanskar, hor mån-ga norrmän, hor mån-ga svenskar?”

Sen slängde dom på mer vatten, och började räkna på nytt:

”Hor mån-ga tanskar…”

Till slut var det bara finnarns plus två man från det svenska studentförbundet kvar: Enn Kokk och Olavi Junus, båda från Laboremus.

Men då sa finnarna, att vi ju inte kunde räknas som svenskar – Kokk var estländare och Junus ingermanländare.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^