Mer brevlådetrassel & besök i Köket grill:café

16 juli 2006 18:59 | Mat & dryck, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Även söndagsmorgonen startade med flyttad brevlåda. Den här gången var förövaren full eller ensam, troligen bådadera, eftersom han bara hade orkat släpa i väg den två meter.

Alltså måste man vidta mått och steg. Jag stegade i väg till OK och köpte ett par meter kabel plus ett kraftigt hänglås. Nu sitter brevlådan fast i grinden med båda kabeländarna sittande inne i den låsta brevlådan och fästa vid hänglåset.

När vi ändå var nere på OK, en marina nere i hamnen, beslöt vi att prova Köket grill:café. Det ligger på Strandgatan 12 och har ett stort trädäck med utsikt över hamnen. Jag har hört att det drivs av en vinkännare, så vi gick dit i första hand för att få var sitt glas vitt vin. Sen föll vi för frestelsen och tog var sin rågbrödmacka med inlagd strömming också – lite förrätt inför laxen jag ska laga senare i kväll.

Gott i båda fallen.

Hit går vi nog och äter middag också.

Globala infektionssjukdomar de fattigastes största gissel

16 juli 2006 14:03 | I skottgluggen, Politik | Kommentering avstängd

Rubriken är hämtad från en artikel, publicerad på dagens DN.debatt (16 juli 2006). Bland undertecknarna finns ordföranden i den nybildade Världsinfektionsfonen, Birgitta Dahl, och övriga ledamöter i styrelsen, vidare också hedersledamöterna Lars Olof Kallings och Henning Mankell.

Utgångspunkten för artikeln och för fonden är det faktum, att huvuddelen av forskningspengarna för att bekämpa infektionssjukdomar – för några år sen beskrivet som ”the 10/90 gap”, nu snarare ”the 5/95 gap” – går till målgrupper, som kan betala för sig. Smulorna går till de 90 à 95 procent, som är för fattiga för att läkemedelsindustrin ska vilja satsa på dem.

Läs och ta till dig det här: ”Alltjämt dödar infektionssjukdomarna närmare 30 människor per minut, nästan hälften är barn som inte får uppleva sin femårsdag.”

Vilka sjukdomar är det vi talar om?

Malaria, som dödar mer än en miljon människor årligen. De vanligaste och billigaste läkemedlen är gamla, och malariaparasiten i allt större utsträckning resistent mot dem.

Tuberkulos, som dödar ett par miljoner per år.

Hiv/Aids, som dödar tre miljoner per år. (Att utvecklingen här ändå går i rätt riktning torde, påpekar artikelförfattarna, främst bero på att den här epidemin drabbar också oss i den rika västvärlden.)

Diarrésjukdomar och lunginflammationer – med svenska mått tämligen banala åkommor – dödar omkring sex miljoner barn per år.

Totalt räknar man med att ungefär 15 miljoner varje år dör i infektionssjukdomar. Många fler är, utan att dö, ändå utslagna på grund av de här sjukdomarna.

Ska man komma till rätta med det här, behövs forskning för att få fram mer effektiva läkemedel men också en satsning på diagnostik- och behandlingsmetoder, som är så pass enkla och billiga, att de kan fungera, där det råder brist på kompetent sjukvårdspersonal, menar artikelförfattarna.

De drar också den helt korrekta slutsatsen, att en bättre hälsa i de delar av världen, som drabbas värst av de här infektionssjukdomarna, också skulle vara en verkningsfull hävarm i arbetet att åstadkomma nödvändig ekonomisk utveckling.

Artikelns slutkläm lyder: ”Vi tror att det i dessa tider finns ett stort behov av att visa vad vi tillsammans kan göra för att minska mänskligt lidande och främja fredlig utveckling.”

Din insats – stor eller liten – kan du göra genom att sätta in en slant på Världsinfektionsfonden, plusgiro 90 00 65-4.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^