Litauen: Nya regeringerngen en koalition mellan den segrande unionen av bönder och gröna och de valförlorande Socialdemokraterna

15 november 2016 21:22 | Politik | Kommentering avstängd

I det litauiska valet fick Lietuvos valstičių ir žaliųjų sajunga (Litauens union av bönder och gröna) en fantastisk valframgång, ökade med 53 mandat från 1 till 54 mandat. Därmed var det närmast givet att det skulle bli regeringsbildare.

Redan tidigt pekade dess ledare ut Lietuvos socialdemokratų partija (Litauens socialdemokratiska parti) som tänkbar regeringspartner. Men skulle Socialdemokraterna vilja regera efter sin stora valförlust, en nedgång med 21 mandat till 17? Valförlusten förorsakades i och för sig till stor del av ett populistiskt koalitionsparti, som mer eller mindre utplånades, men det är ju ändå inte alldeles självklart att fortsätta ta regeringsansvar efter den smäll också det under förra perioden ledande regeringspartiet fick.

Men jag kan ana, att den segrande unionen av bönder och gröna, där flertalet av de många nyvalda saknar erfarenhet av både parlament och regerande, såg sig om efter en partner, som kunde bidra med detta, och de kan då – jag vet inte utan gissar – ha gett Socialdemokraterna löften om både poster och en del av innehållet i regeringspolitiken.

Fördelningen av ministerposterna och det kommande regeringsprogrammet vet vi inget om än, men processen att bilda en ny regering har nu inletts genom att presidenten, Dalia Grybauskaitė, har gett Saulius Skvernelis från det valvinnande partiet i uppdrag att bilda ny regering.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^