Estland: Inte tillräckligt stöd för någon av presidentkandidaterna i Riksdagens tre omröstningar

30 augusti 2016 18:07 | Politik | Kommentering avstängd

För att bli vald till landets president av Riigikogu (Riksdagen) måste någon av kandidaterna samla 2/3 av de 101 rösterna där. Men det lyckades inte i någon av de tre röstningsomgångar, som genomförs där.

I den första valomgången fick Riksdagens talman Eiki Nestor från Sotsiaaldemokraatlik erakond (Socialdemokratiska partiet) 40 röster (5 färre än han enligt överenskommelsen med Reformierakond (Reformpartiet) borde ha fått). Tvåa, med 26 röster, blev Mailis Reps från Keskerakond (Centerpartiet) och trea, med 25 röster, den partilöse juristen Allar Jõks, som backades upp av ett par av de mindre, borgerliga partierna.

Trots att en del av reformpartisterna inte följde partiets uppgörelse med Socialdemokraterna, höll de senare sin del av överenskommelsen med det ledande regeringspartiet, och i andra omgången segrade reformpartisten Siim Kallas med 45 röster. Tvåa kom Mailis Reps, den här gången med 32 röster, och trea Allar Jõks med 21 röster.

I den sista röstningsomgången i Riigikogu fick Siim Kallas 42 röster och Mailis Reps 26.

Valet går alltså vidare till en valförsamling, som förutom riksdagsledamöterna omfattar också valda ombud för alla delar av Estland.

Altia breddar sitt whiskysortiment

30 augusti 2016 16:12 | Mat & dryck | 3 kommentarer

Den finländska statliga vin- och spritjätten Altia med försäljning, oftast egen tillverkning i Finland, Sverige, Norge, Danmark, Estland och Lettland, i Sverige dessutom importbolagen Bibendum och Philipson Söderberg, har byggt upp ett förnämligt eget sortiment av cognacsmärken.

Tunnare har sortimentet varit på whiskysidan, där man dock har förvärvat rätten till canadensiska märken som Lord Calvert och Black Velvet och har ett distributionsavtal med amerikanska Brown Forman (Jack Daniels). Övertagandet av märken från förskingrade svenska Vin & Sprit har också inneburit rätten till whiskyn Latitude 55°.

I samband med att jag skrev om Altias distributionsavtal med The Walsh Whiskey Destillery berättade jag också om att detta irländska företag ska ta över produktionen av Latitude 55°, skapad av gamla V & S’ legendar Folke Andersson. Men distributionsavtalet innebar främst, att Altia skulle sälja fyra sorter av den irländska whiskeyn The Irishman plus likaledes irländska Writer’s Tears. Och går det här bra, kan man väl gissa, att de följs av att Altia lanserar samma tillverkares Hot Irishman Irish Coffee och The Irishman Irish Cream.

Nu utvidgas Altias sortiment på området också med skotsk whisky. Ett avtal har slutits med Distell Group Limited, 2015 utnämnd till ”Distiller of the Year” och för övrigt den ledande distributören av vin och sprit i Afrika. Det senare förklaras av att Distell har sitt säte i Sydafrika.

Distells whiskysortiment omfattar blended whisky som Scottish Leader, den Islay-inspirerade Black Bottle samt singlemaltmärken som Bunnahabhain (har vunnit över 90 priser i whiskytävlingar världen över sen 2012; Bunnahabhain Mòine finns redan på Systembolaget), Tobermory, Deanston och Ledaig.

I Sverige kommer distributionen att skötas av Altias dotterbolag Bibendum.

Distell avser tydligen också att använda Altia som säljkanal för sina viner samt Amarula cream liqueur.

Bland de över 50 vinerna finns i Sverige redan kända märken som Allesverloren, Drosty Hof, Nederburg, Two Oceans och Zonnenbloem.

Distell har också en spritportfölj, där man bland annat hittar Bisquit cognac och den tyska bittern Underberg.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^