Finland: Vänsterförbundet nu större än Sannfinländarna

28 augusti 2016 18:13 | Politik | Kommentering avstängd

I Gallups senaste mätning för Helsingin Sanomat backar Suomen Keskusta (Centerpartiet) men är med 20,6 procent fortfarande Finlands största parti. Partiet ligger dock under sitt valresultat 2015, 21,1 procent.

I hälarna har det det ledande oppositionspartiet Sosialidemokraatinen puolue (Socialdemokratiska partiet), som nu ligger långt över sitt usla resultat i valet 2015, 16,9 procent. I den här mätningen ökar partiet jämfört med den förra och hamnar nu på 19,1 procent.

Kokoomus (Samlingspartiet), som sitter i regeringen tillsammans med Centern och som i somras bytte partiledare (till Petteri Orpo) ligger med 17,3 procent på tredje plats, vilket är under valresultatet, 18,2 procent. Eftersom det backar lite också jämfört med förra mätningen, tycks partiledarbytet inte ha hjälpt.

På fjärde plats hittar man nu sedan ett tag oppositionspartiet Vihreä Liitto (Gröna förbundet), som i valet samlade 8,5 proent men nu stöds av 12,9 procent, vilket dock är en liten nedgång.

Uppåt går det däremot för Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), också det i opposition. Det får nu 9,6 procent mot 7,1 procent i valet.

Det betyder att nu också Vänsterförbundet har gått om det tredje partiet i den sittande koalitionsregeringen, det populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna). I valet fick Sannfinländarna 17,7 procent men är nu nere på 9,5 procent (detsamma som i förra mätningen i samma serie).

De återstående två partierna sitter båda i opposition.

Svenska Folkpartiet får 4,8 procent, aningen under resultatet i förra mätningen liksom i valet, 4,9 procent.

Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna) går upp lite, till 3,7 procent, vilket är lite över valresultatet, 3,5 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^