Estland: Uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Reformpartiet i presidentvalet?

22 augusti 2016 18:17 | Politik | Kommentering avstängd

I Estland finns ännu inte någon självklar utgång i sikte i det förestående presidentvalet. Alla partier har sin egen kandidat, i några fall ett par kandidater.

Nu har Sotsiaaldemokaatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) föreslagit en ohelig allians med sin regeringspartner, det regeringsledande, nyliberalt anstrukna Reformierakond (Reformpartiet).

Det estniska presidentvalet ska enlig författningen i första hand avgöras i Riigikogu (Riksdagen). Det socialdemokratiska förslaget går ut på att reformpartisterna där i första valomgången ska rösta på Socialdemokraternas kandidat, talmannen Eiki Nestor, och om denne då inte får majoritet – det behövs fler röster än de här båda partiernas för det – lovar Socialdemokraterna att i nästa röstningsomgång lägga sina röster på exministern och exEUpolitikern Siim Kallas från Reformpartiet.

Också då behövs naturligtvis ett tillskott av röster från representanter för andra partier, men i Reformpartiets fall handlar det också om vem av dess kandidater – den kvinnliga utrikesministern av rysk börd kandiderar också – som har chans att samla ett tillräckligt antal röster.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^