Altia breddar sitt whiskysortiment

30 augusti 2016 16:12 | Mat & dryck | 3 kommentarer

Den finländska statliga vin- och spritjätten Altia med försäljning, oftast egen tillverkning i Finland, Sverige, Norge, Danmark, Estland och Lettland, i Sverige dessutom importbolagen Bibendum och Philipson Söderberg, har byggt upp ett förnämligt eget sortiment av cognacsmärken.

Tunnare har sortimentet varit på whiskysidan, där man dock har förvärvat rätten till canadensiska märken som Lord Calvert och Black Velvet och har ett distributionsavtal med amerikanska Brown Forman (Jack Daniels). Övertagandet av märken från förskingrade svenska Vin & Sprit har också inneburit rätten till whiskyn Latitude 55°.

I samband med att jag skrev om Altias distributionsavtal med The Walsh Whiskey Destillery berättade jag också om att detta irländska företag ska ta över produktionen av Latitude 55°, skapad av gamla V & S’ legendar Folke Andersson. Men distributionsavtalet innebar främst, att Altia skulle sälja fyra sorter av den irländska whiskeyn The Irishman plus likaledes irländska Writer’s Tears. Och går det här bra, kan man väl gissa, att de följs av att Altia lanserar samma tillverkares Hot Irishman Irish Coffee och The Irishman Irish Cream.

Nu utvidgas Altias sortiment på området också med skotsk whisky. Ett avtal har slutits med Distell Group Limited, 2015 utnämnd till ”Distiller of the Year” och för övrigt den ledande distributören av vin och sprit i Afrika. Det senare förklaras av att Distell har sitt säte i Sydafrika.

Distells whiskysortiment omfattar blended whisky som Scottish Leader, den Islay-inspirerade Black Bottle samt singlemaltmärken som Bunnahabhain (har vunnit över 90 priser i whiskytävlingar världen över sen 2012; Bunnahabhain Mòine finns redan på Systembolaget), Tobermory, Deanston och Ledaig.

I Sverige kommer distributionen att skötas av Altias dotterbolag Bibendum.

Distell avser tydligen också att använda Altia som säljkanal för sina viner samt Amarula cream liqueur.

Bland de över 50 vinerna finns i Sverige redan kända märken som Allesverloren, Drosty Hof, Nederburg, Two Oceans och Zonnenbloem.

Distell har också en spritportfölj, där man bland annat hittar Bisquit cognac och den tyska bittern Underberg.

3 kommentarer

  1. Är det verkligen i folkhälsoministerns anda – och även med tanke på hans goda kontakter till IOGT – att tala så högt om olika SPRIT-märken. Snart blir det väl anonyma etiketter som det bara står SPRIT av whiskytyp på? :-)

    Comment by Thomas Åkerblad — 2016 08 30 20:56 #

  2. Till Thomas Åkerblad: Även om jag på ålderns höst av hälsoskäl inte längre dricker whisky och andra starka drycker, kan jag sen gammalt ganska mycket om den här branschen, och på min blogg skriver jag vad som faller mig in.

    Comment by Enn Kokk — 2016 08 30 22:20 #

  3. Jo, betrakta det som en skämtsam passning. Tycker själv att din kunskap på området är intressant och något som jag gärna läser! :-)

    Comment by Thomas Åkerblad — 2016 08 31 1:12 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^