Estland: Uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Reformpartiet i presidentvalet?

22 augusti 2016 18:17 | Politik | Kommentering avstängd

I Estland finns ännu inte någon självklar utgång i sikte i det förestående presidentvalet. Alla partier har sin egen kandidat, i några fall ett par kandidater.

Nu har Sotsiaaldemokaatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) föreslagit en ohelig allians med sin regeringspartner, det regeringsledande, nyliberalt anstrukna Reformierakond (Reformpartiet).

Det estniska presidentvalet ska enlig författningen i första hand avgöras i Riigikogu (Riksdagen). Det socialdemokratiska förslaget går ut på att reformpartisterna där i första valomgången ska rösta på Socialdemokraternas kandidat, talmannen Eiki Nestor, och om denne då inte får majoritet – det behövs fler röster än de här båda partiernas för det – lovar Socialdemokraterna att i nästa röstningsomgång lägga sina röster på exministern och exEUpolitikern Siim Kallas från Reformpartiet.

Också då behövs naturligtvis ett tillskott av röster från representanter för andra partier, men i Reformpartiets fall handlar det också om vem av dess kandidater – den kvinnliga utrikesministern av rysk börd kandiderar också – som har chans att samla ett tillräckligt antal röster.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^