Íslands nye president blir Guðni Th Jóhannesson

27 juni 2016 17:28 | Politik | Inga kommentarer

Valet av ny president i Ísland har väckt ringa uppmärksamhet här i Sverige, men trots att många islänningar hade åkt utomlands för att på plats följa landets framgångar i fotboll, blev valdeltagandet ändå förhållandevis stort, 75,5 procent.

Vann gjorde den utanför partipolitiken stående 48-årige historikern Guðni Th Jóhannesson, som fick 39,1 procent av de avgivna rösterna. Procentandelen för vinnaren förklaras av att han hade hela åtta konkurrenter.

Jag ska inte återge alla dessa kandidaters namn och i några fall mycket låga röstetal, men jag vill särskilt notera, att den mycket kände före detta statsministern, tidigare också ledare för det liberalkonservativa Självständighetspartiet, Davið Oddsson kom först på fjärde plats med 13,7 procent av de avgivna rösterna.

No Comments yet »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>