Sommar i P1 med Gunhild Stordalen

28 juni 2016 16:18 | Mat & dryck, Media, Musik, Politik | Kommentering avstängd

Jag har ett tidigare år hört ett Sommar-program med den stenrike norske hotellkungen Petter Stordalen och blev då imponerad av hans politiska radikalism och miljöengagemang – den som är intresserad kan hitta det här med hjälp av bloggens sökfunktion.

Lika frågande om var han stod var, åtminstone till att börja med, hon som skulle blir Gunhild Stordalen. Gunhild pluggade för att liksom sin mor bli läkare och blev tidigt starkt miljöengagerad. Mat, hälsa och miljö har sedan stått i fokus för hennes aktiviteter, och tillsammans med maken (och med hans pengar) har hon grundat stiftelser för att få oss och världen att gå i rätt riktning. Dessutom har paret Stordalen gjort konkreta saker för miljö, hälsa och nyttigare mat genom förändringar i den hotellkedja – Skandinaviens största – som Petter har byggt upp.

I Norge har Petter Stordalen gjort sig känd också genom att uppenbart vara arbeiderpartisympatisör – han har till och med talat på Första maj. Det hindrade inte Gunhild Stordalen från att i sitt Sommar-program i dag ge en känga åt Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för hans ganska reservationslösa försvar av fortsatt köttproduktion.

Under en mycket stor del av sitt sommarprogram var Gunhild Stordalen den outtröttliga miljökämpe hon är känd för att vara.

Men redan den som har sett bilder av den här före detta modellen med avrakat hår förstår, att det också finns en annan sida av hennes liv, något som faktiskt hotar hennes liv.

Hon är offer för en dödlig sjukdom som man hittills inte har lyckats hitta bot för, systemisk sklerodermi, och Gunhild Stordalen berättade både om att en lång och plågsam behandling först såg ut att ge resultat och om att sjukdomen sen kom tillbaka med full kraft, kanske till och med mer än så. Men hon har inte gett upp, och möjligen finns det mer effektiva behandlingsmetoder.

Jag lyssnade också på det här programmet tillsammans med hustrun, som inte minst för att hon är före detta miljöminister delar många av Gunhild Stordalens strävanden och mål.

Men i ett avseende gillade hon inte det här Sommar-programmet, Gunhild Stordalens musikval.

Inte så att heller jag älskar allt hon spelade, men jag är mer bekant med till exempel Beyoncé, Avicii, Michael Jackson, Justin Timberlake, Timbuktu och Katrina & The Waves (”Walking On Sunshine”). Och kanske finns det en speciell och begriplig förklaring till musikvalet. Genom att genomgående spela snabb, rytmisk och dansant musik ville kanske Gunhild Stordalen ge uttryck för sin livsvilja.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^