Ísland: Oddný G Harðardóttir ny ledare för Socialdemokraterna

27 juni 2016 21:15 | Politik | Kommentering avstängd

Som, mer i förbigående, framgick av föregående bloggtext om Ísland, har Socialdemokraterna, Samfylkingin (Samlingsfronten), vid sin kongress i början av juni valt ny partiledare. Eftersom det fanns flera kandidater, behövdes det flera valomgångar, men valet avslutades med att Oddný G Harðarðóttir´med 59,9 procent av rösterna hade valts till ordförande.

Hon har suttit i Alltinget sedan 2006 och har en kort period varit finansminister men är kanske ännu mer känd i egenskap av lokalpolitiker i Garður.

Politiskt står hon den förra, vänsterinriktade partiordföranden Jóhanna Sigurðardóttir nära, och utöver att vilja skärpa partiets vänsterprofil vill hon också bredda partiet utanför Reykjavík.

I och med det här valet har Socialdemokraterna gjort ett medvetet vägval – den nu avgående, om man så vill avsatte, partiledaren Árni Páll Árnason var en utpräglad mittenpolitiker, och hur det nu än går för den nya partiledaren, var ju partiet under Árnasons ledning allt närmare avgrundens rand.

Som jag förstår saken, förnyade kongressen parti-VUt i samma anda. Till ny vice ordförande valdes Logi Einarsson från Akureyri, till partisekreterare Óskar Steinn Ómarsson och till ordförande för partiets verkställande utskott valdes Heiða Björg Hilmisdóttir.

Banden till fackföreningsrörelsen hoppas man förnya genom ytterligare någon personrekrytering.

Siktet är inställt på att steg för steg lyfta opinionsstödet till partiet inför höstens val.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^