Norge: Kristelig Folkeparti backar därför att partiledaren deltog i Pride-parad?

30 juni 2016 21:58 | Politik | 1 kommentar

I förra stortingsvalet, år 2013, blev utfallet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti – det sist nämnda partiet har dock haft en intern debatt om att byta sida, alltså i stället stödja en röd-grön regering.

I den ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och väl inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget.

Miljøpartiet De Grønne är i princip blockneutralt, även om det i en rad kommuner har samarbete med den röd-gröna sidan.

Norstats opinionsmätning för Vårt Land ger ett delvis annat utfall än de undersökningar från i stort sett samma period, som jag nyligen har redovisat.

Høyre 26,8 procent (+ 2,1 procentenheter)
Fremskrittspartiet 15,6 procent (- 0,3)
Venstre 3,5 procent (- 0,6)
Kristelig Folkeparti 4,4 procent (- 1,0)
Senterpartiet 6,8 procent (+ 1,6)
Arbeiderpartiet 35,3 procent (- 1,2)
Sosialistisk Venstreparti 4,4 procent (- 0,8)
Rødt 1,2 procent (+ 0,1)
Miljøpartiet De Grønne 4,2 procent (+ 0,8)

I den här mätningen ökar Høyre, medan Arbeiderpartiet backar, men inte alls till den låga nivå partiet nyligen hamnade på i ett par andra undersökningar. MDG och SV befinner sig båda över spärren. Här är i stället liberala Venstre under spärren.

Kristelig Folkeparti backar till en nivå strax ovanför spärren. I norska media har jag som tänkbar förklaring sett att KrFs partiledare, Knut Arild Hareide, deltog i Pride-paraden i Oslo förra helgen. Men vi får väl se om det här är en bestående nedgång.

1 kommentar

  1. Hej! Jag heter Elin Jäderström och är journalist på TV4. Jag söker din fru Birgitta Dahl i ett ärende, men får inget svar på ert hemnr och hittar ingen mejladress. Kanske kan du hjälpa mig med detta? Jag nås på elin.jaderstrom@tv4.se . Allt gott! Elin

    Comment by Elin Jäderström — 2016 07 01 11:12 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^