Norge: Coop säljer sitt kafferosteri

16 juni 2016 23:05 | Handel, Mat & dryck | Kommentering avstängd

Den norska kooperationen har ägt och drivit ett av landets största kafferosterier, Coop Kaffe AS i Oslo. Coops eget kaffeföretag har varit mycket framgångsrikt genom att till bra pris tillhandahålla ett mycket varierat sortiment av kaffe.

Nu säljer dock norska Coop sitt rosteri till nederländska Jacobs Douwe Egberts, som sedan ett par år tillbaka äger Friele i Norge. Den nya ägaren avser att flytta verksamheten i Oslo till sitt rosteri i Bergen.

Coop hänvisar till att dess rosteri i Oslo är för litet och dessutom är i behov av nyinvesteringar, men själv tror jag, att det viktigaste skälet till den här affären är ett annat. Norska Coop har köpt norska ICA, där det holländska företaget var huvudleverantör av kaffe, och många av de gamla ICA-kunderna vill säkert fortsätta köpa sitt vanliga kaffe. Dessutom var holländarna beredda att betala minst en halv miljard för Coops rosteri. Holländarna var beredda att betala bra för att få leverera kaffe till hela den stora Coop-koncernen och slöt samtidigt ett avtal om att också överta rostningen av hela norska Coops egna kaffevarianter, långt fler än de den svenska kooperationen säljer och numera låter Löfbergs rosta.

Estland: Minnesdagen över massdeporteringarna 1941 väcker motstånd hos ryska centerpartister

16 juni 2016 10:17 | Politik | 2 kommentarer

För 75 år sedan, natten mot den 14 juni 1941, genomförde den sovjetiska ockupationsmakten i Estland en massdeportation till Sibirien, en aktion som än i dag får många ester att gråta. In emot 10.000 människor, kvinnor så väl som män samt även minderåriga barn, packades i godsfinkor på tåg, som, i många fall för alltid, eftersom de dog av umbäranden och svält, förde bort dem för vistelse i fångläger. Det handlade inte bara om deportation av människor, som var mot sovjetockupationen – i så fall hade man varit tvungen att frakta i väg större delen av befolkningen. Nej, man deporterade också människor på grund av deras yrke samt politiska hållning och sociala ställning, allmänt sådana som inte ansågs passa in i sovjetsamhället.

Som man kan förstå har offren hedrats med minnesceremonier, och minnesmärken har rests.

Också Riigikogu (Riksdagen) har, tvärs över alla partigränser, deltagit i det här genom att göra ett uttalande.

Men trots att man i det här uttalandet har varit noga med att inte peka ut ryssarna som folk som de skyldiga, har sju ryska centerpartister i Riigikogu inte röstat för det här uttalandet.

Centerpartistiska försök att skyla över det här genom att lyfta fram, att det också fanns riksdagsledamöter från andra partier, som av olika skäl inte heller deltog i omröstningen, har inte riktigt haft någon verkan.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^