Finland: Fortsatt kamp om förstaplatsen mellan Centern och Socialdemokraterna

8 juni 2016 21:49 | Politik | Kommentering avstängd

I Taloustutkimus’ majmätning för Yle är Centern åter största parti.

Det ledande regeringspartiet, Suomen Keskusta, får i den här mätningen 20,2 procent (- 0,2 procentenheter jämfört med förra mätningen i samma serie). Men Centern ligger fortsatt under sitt valresultat 2015, 21,1 procent.

Sosialidemokraattinen puolue (Socialdemokratiska partiet), som i riksdagsvalet 2015 bara fick 16,9 procent och därmed blev fjärde parti i storlek, får i den här mätningen 20,1 procent (- 1,4), vilket med minsta möjliga marginal petar ner partiet till platsen som näst största parti.

Centerns koalitionspartner, det ledande partiet i den förra regeringen, Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), ligger på tredje plats med 17,7 procent (+ 0,7). I valet 2015 stöddes partiet av 18,2 procent. Inför den stundande kongressen har Alexander Stubb i ordförandevalet fått ett par utmanare, och det återstår förstås att se, hur väljarna reagerar, när de vet, vem som har vunnit.

Det tredje partiet i den sittande regeringen är populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna), som i valet 2015 fick 17,7 procent. Partiets väljare har nu under lång tid i massor övergett det parti de har röstat på, och i den aktuella mätningen får partiet stöd av 9,0 procent (+ 0,5). Partiet ligger nu på femte plats, med Vänsterförbundet i hälarna.

Större är även i den här mätningen oppositionspartiet Vihreä Liitto (Gröna förbundet), som i valet stöddes av 8,5 procent men nu stöds av 14,8 procent (+ 1,3).

Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), som i valet fick 7,1 procent, får i den här mätningen 8,3 procent (- 0,2). Vänsterförbundet är alltså nästan lika stort som Sannfinländarna.

Svenska Folkpartiet, som i valet stöddes av 4,9 procent, stöds i den här mätningen av 4,2 procent (- 0,3).

Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna), som i valet stöddes av 3,5 provcent, stöds också nu av 3,5 procent (- 0,1).

Danmark: Förflyttning av partisympatier inom borgerligheten

8 juni 2016 21:26 | Politik | Kommentering avstängd

En färsk opinionsundersökning, från Wilke för Jyllands-Posten, skulle, åtminstone om den följs av liknande resultat i andra opinionsundersökningar, kunna tolkas som en ommöblering av partisympatierna inom borgerligheten.

Men vi startar som vanligt med resultatet i det senaste folketingsvalet, 2015:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 3,8 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent

Wilkes senaste mätning, för Jyllands-Posten den 8 juni, ger följande resultat:

Socialdemokratiet 24,1 procent
Radikale Venstre 4,9 procent
Socialistisk Folkeparti 4,6 procent
Enhedslisten 8,9 procent
Alternativet 7,5 procent
Venstre 16,5 procent
Dansk Folkeparti 20,0 procent
Konservative Folkeparti 3,7 procent
Liberal Alliance 9,0 procent

Regerande borgerliga Venstre får i den här undersökningen anmärkningsvärt lågt stöd. Men de tappade väljarna har av allt att döma inte gått över till oppositionen. Det parti som i den här mätningen ligger påfallande högt, faktiskt högre än Enhedslisten på vänstersidan, är Liberal Alliance.

Kommentatorn i Jyllands-Posten konstaterar, att Venstre, om det vore val i dag, skulle tappa ytterligare fem mandat.

Ritzau Index, en sammanvägning av ett antal färska opinionsmätningar, gjord av nyhetsbyrån Ritzau, ger då följande resultat:

Socialdemokratiet 25,5 procent
Radikale Venstre 4,9 procent
Socialistisk Folkeparti 4,6 procent
Enhedslisten 8,7 procent
Alternativet 7,5 procent
Venstre 17,4 procent
Dansk Folkeparti 19,7 procent
Konservative Folkeparti 3,3 procent
Liberal Alliance 7,7 procent

Bland rosenrabatter och nattliga hemsökelser

8 juni 2016 10:47 | Resor, Trädgård, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Birgitta åkte till Uppsala i går: Hon skulle skicka foton till förlaget, som ska ge ut hennes memoarer. Så jag var ensam kvar ute i sommarhuset. Dock inte helt ensam under dagtid. En ung dam från ett trädgårdsföretag Birgitta hade fått tips om grävde om och rensade den rosenrabatt hon har i en långsträckt och hyggligt djup bergsskreva – jag vet, för jag hjälpte henne med det här jobbet en gång i världen när jag var ung och stark. I går tyckte jag faktiskt uppriktigt synd om Birgittas grävhjälp. Det var kvävande, nästan kvalmigt hett.

Hon skulle komma tillbaka i dag för att slutföra arbetet, och just nu såg jag, att hon kom uppför slänten upp mot huset med sin skottkärra. Kvar att göra är bland annat att sprida ut säckar med rosjord i den här skrevan.

Men vädret är bättre lämpat än i går för det här inte alldeles lätta jobbet. Det är visserligen sol, men trädkronorna rör sig i vinden, och luften är ganska kylig, kände jag, när jag var nere vid brevlådan för att hämta upp morgontidningarna.

Jag har haft en egendomlig natt, inte bara på så sätt att jag har sovit ensam i vårt sovrum. Eftersom jag tar av min läkare föreskrivna urindrivande tabletter, om än inte på kvällen, tvingas jag att också under natten gå på toa ett ofta stort antal gånger. Jag är van vid det här, så det är inte så besvärligt som det kanske låter – oftast somnar jag ganska lätt om.

I natt vid ett sånt här tillfälle hade jag dock svårt att somna om. Det var fortfarande kvävande varmt inomhus, men ute hörde jag kraftig blåst, och när jag tittade ut på inre gårdsplanen, som är upplyst av en nattlampa, såg jag, att marken var våt – det hade regnat!

När sömnen ändå inte ville infinna sig i vilken liggställning jag än la mig, tog jag med mig täcket och gick till TV-rummet och placerade mig i stället i min laminostol, som brukar ha en rogivande inverkan på mig. Det kändes skönt och rätt – men plötsligt hörde jag ett klapprande ljud. Inte hela tiden, men det kom tillbaka och var absolut ingen nattlig inbillning. Jag tittade ut på gårdsplan men såg inget där, och dörren till växthuset nedanför syrenhäcken var så vitt jag visste stängd. Så vad i helvete var det som klapprade?

Märk att jag inte alls var skärrad – jag är inte det minsta mörkrädd, och jag tror inte på övernaturliga fenomen.

Till slut kom jag på vad det förmodligen var. Jag hade stängt båda dörrarna till mitt tillfälliga sovrum, där det också finns en öppen spis med skorsten rakt upp genom taket. Fråga mig inte exakt hur, men jag gissar att det var draget från den som då och då fick dörren mot glasverandan att klappra.

Nå, eftersom jag vill ha lugnt när jag sover, återvände jag till min säng i sovrummet.

Längre fram i dag kommer Birgitta tillbaka, dock först efter att ha stannat till i Östhammar för att handla några saker till dotterns, Annas, förestående födelsedag.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^