Danmark: Venstre fortsatt på låg nivå

21 juni 2016 22:10 | Politik | Kommentering avstängd

Vi startar som vanligt med resultatet i det senaste folketingsvalet, 2015:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 3,8 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent

Voxmeters senaste mätning, för Ritzau den 18 juni, ger följande resultat:

Socialdemokratiet 25,9 procent
Radikale Venstre 4,9 procent
Socialistisk Folkeparti 4,1 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 6,9 procent
Venstre 17,5 procent
Dansk Folkeparti 20,7 procent
Konservative Folkeparti 2,6 procent
Liberal Alliance 8,7 procent

Regerande borgerliga Venstre får även i den här undersökningen anmärkningsvärt lågt stöd. Det nya ultrahögerparti som är under bildande finns inte med i den här undersökningen.

Ritzau Index, en sammanvägning av ett antal färska opinionsmätningar, gjord av nyhetsbyrån Ritzau, ger då följande resultat:

Socialdemokratiet 25,6 procent
Radikale Venstre 4,8 procent
Socialistisk Folkeparti 4,4 procent
Enhedslisten 8,4 procent
Alternativet 7,2 procent
Venstre 17,8 procent
Dansk Folkeparti 20,0 procent
Konservative Folkeparti 3,0 procent
Liberal Alliance 7,5 procent

Norges nej till EU står starkt

21 juni 2016 21:35 | Politik | Kommentering avstängd

Kanske för att frågan är så het med anledning av Storbritanniens folkomröstning om fortsatt medlemskap i EU har tidningarna Klassekampen och Nationen låtit Sentio kolla också norrmännens aktuella inställning till EU-medlemskap. Norrmännen har alltså, på den tiden då även Sverige hade sin folkomröstning om EU-medlemskap, sagt ett tydligt nej till att gå med i EU.

Norrmännen vidhåller sin uppfattning. I den aktuella mätningen säger 70,8 procent nej, bara 19,6 procent ja. 9,5 procent svarade vet inte.

I Norge är nejet ett rödgrönt projekt. EU-motståndet är störst bland dem som röstar på Senterpartiet, Kristelig Folkeparti och Rødt – här är EU-motståndet över 90 procent. Men också 83 procent av dem som röstar på Fremskrittspartiet och 61 procent av dem som röstar på Høyre finns på nej-sidan, vilket senare påminner om opinionen i Storbritannien.

EU-anhängarna har störst stöd, 24 procent, i Oslo. EU-motståndet är allra störst, 75,5 procent, bland de allra yngsta, alltså bland dem som är under 30 år.

Under senare år har EU-motståndet stadigt vuxit, från 48 procent sommaren 2006 till nu alltså runt 70 procent.

Estland: Socialdemokraternas presidentkandidat har ett brett kulturintresse, ger överraskande svar i en intervju

21 juni 2016 18:06 | Film, Musik, Politik, Prosa & lyrik | Kommentering avstängd

Eiki Nestor, förutvarande socialdemokratisk partiordförande och minister, numera talman i Riigikogu (Riksdagen), är sitt partis kandidat till posten som president i Estland.

Media känner nu de olika kandidaterna på pulsen, och en intervju med Eiki Nestor om hans förhållande till kultur borde få åtminstone få folk i kulturlivet och kulturintresserade medborgare att ställa upp bakom honom i den kommande kampanjen. Nestors svar i den här intervjun är så speciella och kunniga, att det inte kan råda något tvivel om hans kulturintresse. Jag ska här referera några av hans svar, sådana som säger också svensk publik något.

Bland de filmer han nämner som favoriter finns Federico FellinisAmarcord”. Han säger sig över huvud taget vara Fellini-fan.

Bland favoritförfattarna finns Kurt Vonnegut (bland annat nämner han ”Slakthus 5”) och Gabriel Garcia Marquez (”Hundra år av ensamhet”).

Nestor går regelbundet på jazzkonserter- och jazzfestivaler, nämner att han till och med har fått agera DJ.

Och så lyssnar han till exempel på Sting. Och ännu mer gillar han Frank Zappa.

Nestor går också regelbundet på teater. Bland det han prisar, värd att nämna även för svensk publik, är Samuel BeckettsI väntan på Godot”.

Ett statsöverhuvud som är intresserad av och kan något om kultur – kors i taket!

Finland: Samlingspartiets nye ledare möblerar om i regeringen

21 juni 2016 17:20 | Politik | Kommentering avstängd

Vid den partikongress som finländska Samlingspartiet, Kansallinen Kokoomus, nyligen genomförde, slog ju Petteri Orpo ut Alexander Stubb i valet av partiordförande. Orpo deklarerade då, att han också ämnade ta över Stubbs post som finansminister, vilket säkert bidrog till att Stubb beslöt sig för att lämna även regeringen.

Nu visar det sig, att Orpo ville göra en större förändring av Samlingspartiets representation i regeringen än det ordförandeskifte föranledde. Det blir, om man räknar med honom själv, tre nya ministrar av de fyra partiet har i koalitionen med regeringsledande Centern, Suomen Keskusta, och populistpartiet Sannfinländarna, Perussuomalaiset.

Riksdagens andra vice talman, Paula Riisiko, tar över posten som inrikesminister, den post som Orpo tidigare själv hade. Riisiko har tidigare erfarenhet av att sitta i regeringen; hon har i olika omgångar varit omsorgs-, social- och hälsovårdsminister samt trafik- och kommunminister.

Lenita Toivakka får lämna posten som utrikeshandels- och utvecklingsminister och ersätts av riksdagsledamoten Kai Mykkänen. Bland de meriter som nämns finns att Mykkänen är rysslandskännare; dessutom sägs han ha kunskaper om energi- och klimatpolitik.

Den enda samlingspartiministern som sitter kvar på sin post är undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen.

Man kunde ju misstänka, att personbytena i regeringen hade sin bakgrund i vilka som stödde Alexander Stubb i det nyligen genomförda partiordförandevalet. Men Kai Mykkänen, helt ny i regeringen, stödde i den striden Alexander Stubb.

Samtidigt meddelade Orpo, att det blir byte av ordförande också i partiets riksdagsgrupp: Kalle Jokinen ersätter Arto Satonen.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^