Finland: Riksdagsledamot går över från Sannfinländarna till Socialdemokraterna

22 juni 2016 22:25 | Politik | Kommentering avstängd

De opinionsmässiga framgångarna för Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokratiska partiet) har helt uppenbart till stor del skett på bekostnad av Perussuomalaiset (Sannfinländarna). Säkert har det tidigare funnits arbetarväljare, som har velat ge Socialdemokraterna en spark i baken genom att i stället stödja en mer populistisk politik.

63-åriga Maria Tolppanen, invald i Eduskunta (Riksdagen) 2011 för Vasa valkrets, har tidigare arbetat som journalist bland annat vid Yle, men hon har bakgrund i arbetarklassen, och trots att hon en gång i världen var med i det socialdemokratiska ungdomsförbundet, lockades hon av Sannfinländarnas folklighet, det vill säga populism.

Hon säger sig nu under ett år ha brottats med frågan om hon gjorde rätt – det sociala skyddsnätet och förhållandena i arbetslivet har försämrats under den regering, som Sannfinländarna är en del av, arbetare och pensionärer har fått det sämre.

Alltså har hon nu lämnat Sannfinländarna och gått över till Socialdemokraterna, också framträtt vid en pressträff tillsammans med de senares partiledare Antti Rinne.

Den socialdemokratiska riksdagsgruppen har därmed utökats med en ledamot mitt under mandatperioden.

Kooperativa Förbundet fortsätter sin kulturella nedrustning

22 juni 2016 15:35 | Barnkultur, Deckare, Mat & dryck, Media, Prosa & lyrik | 4 kommentarer

KF har redan tidigare gjort sig av med Akademibokhandeln, Sveriges utan konkurrens största bokhandelskedja, plus dess näthandelsföretag.

Nu fortsätter kooperationen sin kulturella nedrustning genom att också sälja sin förlagsgrupp, landets näst största. I den ingår anrika Norstedts, grundat redan 1823 och förvärvat av KF 1997, det mycket framgångsrika barn- och ungdomsboksförlaget Rabén & Sjögren (ursprungligen också med vuxenutgivning), förvärvat 1947, och så specialförlaget Norstedts Kartor. Gruppen har också tidigare förvärvat och senare integrerat de av Socialdemokraterna ägda förlagen Tiden och Prisma samt till exempel Klassikerförlaget och Fabel.

Köper det här, för 152 miljoner kronor, gör Storytel, primärt ett ljudboksföretag – ett Spotify för böcker – och, förutom i Sverige, också ägare av dotterföretag i Danmark, Norge, Finland, Holland och Polen. Dock har företaget också köpt upp några vanliga förlag. Storytel Massolit Media äger Massolit Förlag, barn- och ungdomsbokförlaget B Wahlströms och ICA bokförlag. (ICAs kokböcker och KFs anrika ”Vår kokbok” hamnar därmed i samma förlagsgrupp!)

De upplagemässigt stora och kvalitetsmässigt framstående författarna och deras böcker behöver säkert inte vara oroliga för sin framtid. Sådana som Per Olov Enquist, Agneta Pleijel, Torgny Lindgren, Jonas Gardell och Kristina Sandberg hos Norstedts, i fallet Rabén & Sjögren Gunilla Bergström samt de döda men fortfarande mycket säljande Lennart Hellsing och Astrid Lindgren, kommer säkert att ges ut även i fortsättningen under ny förlagsägo.

Men när jag kollar den nye ägarens utgivning på de förlag man hittills har ägt, verkar det inte helt osannolikt, att det som mest har lockat till det aktuella uppköpet är sådant som David Lagercrantz’ uppföljare till Stieg Larssons Millennium-trilogi och E L James’ ”50 Shades of Gray” (på svenska ”50 nyanser av honom”). Bland de mycket få författare jag, en hyggligt kulturorienterad person, över huvud taget känner till finns Alexander McCall Smith (Damernas detektivbyrå) och på barnboksidan dansken Ole Lund Kirkegaard, vars böcker ursprungligen introducerades i Sverige av Tidens förlag.

Fast kanske är jag för pessimistiskt, och jag erkänner gärna, att digitaliserade böcker är något helt främmande för mig själv, gamle bokmal.

Men inte tror jag att den nye ägaren har något intresse av att måna om arbetarrörelsens kulturarv och ideologi, det som präglade Tidens och Prismas utgivning. Jag har själv gett ut böcker på båda förlagen, i fallet Prisma mina båda sångböcker ”Joe Hills sånger” och ”Upp till kamp!”.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^