En avvikande amerikansk film
20 juni 2016 21:15 | Film | Kommentering avstängdFilmtiteln ”Frances Ha” (2012) är egentligen en brevlådeförkortning av Frances Halliday, en roll som spelas av Greta Gerwig. Gerwig, som i verkliga livet bildar par med filmens regissör, Noah Baumbach, har också tillsammans med densamme skrivit manus.
Det här är en amerikansk film, trots att den är gjord i svart-vitt mycket sevärd också på grund av sin miljöskildring. Historien börjar i Brooklyn, där 27-åriga Frances bor tillsammans med sin kompis Sophie (Mickey Summer), åtminstone till dess att Sophie skaffar sig en bostad i Tribeca, där Frances inte har råd att bo, vilket senare, eftersom hon inte har råd att ensam betala för den tidigare gemensamma bostaden, inte helt utan komplikationer för henne vidare till Chinatown och tak över huvudet hos kompisarna Lev (Adam Driver) och Benji (Michael Zegen).
Storyns inledande huvudtema, att Frances är en lovande dansare, som arbetar hårt för sitt genombrott men, möjligen av ekonomiska skäl, ställs åt sidan och, åtminstone momentant, blir arbetslös, visar sig sedan vara en falsk dröm, som gradvis spricker – hon är inte den skickliga dansare hon låtsas vara. Över jul tar hon sig hem till föräldrarna i Sacramento, och ett slags bekräftelse över hur illa det är ställt kommer med att hon med hjälp av kreditkort utan ekonomisk täckning gör en resa till Paris. Det här leder till att hon genom att ta jobb som servitris och en del andra uppdrag får ägna sig åt att återställa balansen i sin ekonomi.
En cirkel sluts också i och med att gamla kompisen Sophie åter hittar Frances, detta efter att själv en tid ha bott i Japan, dess värre i ett olyckligt äktenskap.
I sitt sätt att berätta en historia är den här filmen släkt med franska filmer från sent sextiotal och tidigt sjuttiotal.
Men den är amerikansk – mer antydningar än öppet berättande om sex – när det gäller Frances’ förhållande till män, ja faktiskt också den kvinnliga kompisen.
Danska partiledare betygsatta i opinionsmätning
20 juni 2016 18:36 | Politik | Kommentering avstängdI Danmark genomförs regelbundet opinionsmätningar med betygsättning av partiledarna. De tillfrågade får betygsätta dem på en skala från -10 till +10.
I den senaste, gjord av Norstat för Altinget, får ledaren för Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, högst betyg, 3,9. Tvåa, med 3,1 i betyg, kommer ledaren för Socialdemokratiet, Mette Frederiksen.
Thulesen Dahl får hela 6,7 av DF-väljarna men anmärkningsvärt nog också 4,5 av dem som röstar på De Radikale. Mette Frederiksen får över lag bra betyg också av de borgerliga väljarna, medan en del väljare på vänstersidan inte gillar henne.
På tredje plats, med 2,5, kommer intressant nog Enhedslistens nya ordförande, Pernille Skipper.
Samma betyg, 1,7, får Liberal Alliances ledare, Anders Samuelsen, och Socialistisk Folkepartis ledare, Pia Olsen Dyhr.
Efter dem, med 0,7, kommer Alternativets ledare, Uffe Elbæk. Och efter honom kommer Venstre-ledaren och statministern Lars Løkke Rasmussen med 0,5, ett riktigt uselt betyg för en så ledande politiker.
I botten hittar vi ledaren för Radikale Venstre, Morten Østergaard, med 0,2 och så Konservative Folkepartis Søren Pape Poulsen, som hamnar på -0,4.
Danmark: 10 procent av danskarna lockas av ett nytt parti till höger om Dansk Folkeparti
20 juni 2016 17:45 | Politik | Kommentering avstängdHögerpopulistiska Dansk Folkeparti har i opinionsmätningarna efter folketingsvalet behållit sin plats som Danmarks näst största parti.
Men en del av dess väljare tycker, att partiet är för mjäkigt och gör för många kompromisser. Ett mer högerorienterat parti, Nye Borgerlige, med dels en mycket invandrar- och flyktingrestriktiv politik, dels en mycket liberal ekonomisk politik, håller därför på att formeras.
Trots att det ännu inte har någon formell struktur, långt mindre något formellt antaget program, säger sig nu påtagligt många danskar stödja det här nya politiska högerpartiet. I en opinionsmätning, gjord av Norstat för Altinget, sa 6 procent av de tillfrågade, att de övervägde att rösta för ett nytt sådant parti. Och därefter har i en mätning från Voxmeter för Ritzau 10,8 procent av de tillfrågade sagt sig kunna tänka sig att rösta på Nye Borgerlige.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^