Estland: Socialdemokratisk offensiv

5 juni 2016 17:41 | Politik | Kommentering avstängd

Jag har tidigare berättat om valet av Inara Luigas till partisekreterare för de estniska Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Hennes bakgrund är intressant på flera sätt. Hon är setuer, kommer alltså från en finsk-ugrisk minoritetsgrupp i sydöstra Estland. Och hon startade som centerpartist men bytte tillsammans med andra partikamrater parti och blev socialdemokrat.

Efter bara ett år på den här posten väljer hon att lämna den. Jag har inte i estniska media snappat upp någon kritik mot hennes sätt att sköta uppgiften som partisekreterare – själv anger hon som orsak den arbetsbörda partisekreterarskapet har lagt på henne utöver annat politiskt arbete.

Till ny partisekreterare har partiet vid ett möte i Narva valt Kristen Kanarik, som har arbetat under justitieminister Andres Anvelt (s). Till det han där har arbetat med hör frågor om partiernas finansiering.

Två andra anföranden av större intresse hölls vid mötet i Narva.

Dels höll partiets presidentkandidat, förre partiledaren och ministern, nuvarande talmannen med mera Eiki Nestor sitt första kampanjtal. Hans anförande var påfallande chosefritt, riktat till vanliga människor från en annan människa, och de skarpare markeringar det rymde var riktade mot politiker som Orban och Le Pen.

Dels höll partiordföranden Jevgeni Ossinovski ett långt anförande, i vilket jag särskilt noterar angreppet mot Eesti Konservatiivne Rahvarerakond, det allt mer främlingsfientliga Konservativa Folkpartiet, men också den starka rannsakan av det estniska samhällets starkt tilltagande ojämlikhet.

Norska Dagsavisen växer på nätet

5 juni 2016 16:49 | Media, Politik | Kommentering avstängd

Som jag tidigare har berättat, såldes norska A-pressens flaggskepp, oslotidningen Dagsavisen till Mentor Media, som också ger ut den Dagen-liknande tidningen Vårt Land. Tidningen är numera det vi i Sverige kallar för oberoende socialdemokratisk. Dagsavisen har under sin nya ägare utvidgat genom att återstarta och köpa upp forna A-press-tidningar som Fremtiden, Moss Dagblad och Rogaland Avis. Affärsidén är här att komplettera de senares lokalt vinklade material med annat, gemensamt med innehållet i Dagsavisen.

Mediahuset Dagsavisen, som också redan tidigare har verksamhet även på nätet, övertar nu i samarbete med grundaren och ägaren Morten Øby ytterligare två nätbaserade verksamheter, Sarpsborg24 och Halden24.

Om ni är roade av att få veta hur något i dag så sällsynt som en socialdemokratisk (om än oberoende) huvudstadstidning kan se ut, kan ni ju på Google eller vad ni nu använder söka på Dagsavisen – norska är ju relativt lättbegripligt, inte bara för mig som en gång i världen har läst nordiska språk på universitet. ”Avisen” betyder till exempel ”-tidningen”; ”avisa” finns ju också i äldre svenska.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^