Estland: Allmänhetens kunskap om vilka som innehar posterna i regeringen

29 juni 2016 18:26 | Media, Politik | Kommentering avstängd

Ühiskonnauuringute Instituut har gjort en undersökning av hur väl esterna känner till vilka som innehar posterna i den sittande regeringen.

Föga förvånande känner hela 90 procent av de tillfrågade till namnet på landets statsminister, Taavi Rõivas från Reformierakond (Reformpartiet). Tvåa kommer den partilösa men närstående utrikesministern Marina Kaljurand, som 61 procent känner till, kanske för att hon aktualiter kandiderar till posten som president, kanske för att hon också är känd bland landets ryssar. (Hon är själv, trots sitt estniska giftasefternamn, född ryska.)

Jag tänker inte gå igenom hela ministerlistan, eftersom namnen med all säkerhet är okända för svensk publik.

Men jag ska referera hur kända de fyra socialdemokraterna i regeringen är för allmänheten.

På fjärde plats i den här rankinglistan kommer, med 35 procent, kulturminister Indrek Saar. Hans relativt höga placering kan ha att göra med att han tidigare har varit Socialdemokraternas partisekreterare och därför har synts mycket både i media och på möten runt om i landet.

På femte plats, med 28 procent, kommer försvarsministern, Hannes Hanso. Han har synts relativt mycket i media, eftersom hotet från den store grannen i Öster har ökat.

Att partiledaren, Jevgeni Ossinovski, med 24 procent hamnar först på sjunde plats, måste vara en besvikelse för honom. Ossinovski är utbildnings- och forskningsminister.

Att Liisa Oviir, som kom in i regeringen som näringsminister först 2011, med 17 procent hamnar på tionde plats är kanske inte så förvånande.

Sammantaget har det problemtyngda Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), det tredje benet i regeringsalliansen, betydligt större anledning att vara bekymrat också över den här mätningen. Två av deras ministrar ligger allra sist.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^