Sommar i P1 med Maxida Märak

30 juli 2015 16:28 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 8 kommentarer

Det är högst rimligt att också någon same förekommer bland sommarvärdarna. I dag representerades Sápmi, Sameland, av unga och stridbara Maxida Märak, bosatt i Jokkmokk. Märak förenar rap och hiphop med kamp för samekultur och samiska rättigheter.

Hon berättade i sitt Sommar en del om sitt personliga liv, men jag väljer här att koncentrera mig på hennes starka plädering för samernas rättigheter. Jag kan i princip hålla med henne också i kravet att samerna måste få bestämma om rätt till gruvbrytning på deras traditionella områden.

Samtidigt finns det här ett problem, och jag tänker då inte främst på världens rop på mineraler.

Jag är en stark anhängare av den demokratiska nationalstaten, men ett av samernas problem i detta stycke är deras ringa antal, 20.000-35.000 i Sverige men många av dem assimilerade i det svenska samhället och inte ens bosatta i de ursprungliga samiska områdena, ytterligare sammanlagt kanske 60.000 i nordligaste Norge och Finland samt på Kolahalvön i Ryssland. Och om man ser på kartan över Sápmi, ser man att en rad förhållandevis stora städer och även mindre orter, alla med en befolkning bestående av svenskar, norrmän, finnar och ryssar, ligger i detta Sameland. I själva verket utgör den samiska ursprungsbefolkningen praktiskt taget överallt i detta ytmässigt enorma område en försvinnande liten minoritet, vars traditionella näringsstuktur (jakt och fiske men framför allt rennäringen) kräver väldiga ytor för att föda en liten men nomadiserande befolkning.

Och jag är rädd att inflyttningen av alla de andra ovan nämnda och deras behov av annat slags sysselsättning inte kan rullas tillbaka.

Samerna talar ett språk som är besläktat med bland annat finska och mitt eget ursprungliga språk, estniska.

Maxida Märak bjöd i sitt sommarprogram på samisk musik i vid mening: norska Adjagas, Ára med ”Speadjarnavdi”, Mari Boine och Maxida Märak själv. Ett par skivor, med Buffy Sainte-Marie och A Tribe Called Red, hade anknytning till ursprungsbefolkningen i Canada.

Men sen försörjer sig ju Maxida Märak också på att producera hiphop och rap, och flera låtar hade även den musikaliska bakgrunden.

8 kommentarer

 1. Eget land blir svårt men det vore högst rimligt att de svenska samer som bor i de svenska områdena och bedriver jakt, fiske och rennäring får någon form av skattelättnader från staten. Har vi råd och subventionera bostadsklipparna i Stockholm så har vi absolut råd med detta.

  Comment by Leif — 2015 07 30 17:39 #

 2. Dom skall ha samma rättigheter som vi andra och samma skyldigheter. No more, no less. Som andra svenskar.
  Sameliv kan dom ha som hobby.

  Comment by Fredrik — 2015 07 30 20:24 #

 3. Lite om något helt annat men apropå dina (liksom mina) estniska rötter, så passar jag på att tala om här att jag i dagarna (26/7) i min blogg (viiuriis.bloggo.nu) skrivit ett inlägg ’JORDELIVET’, som har med mina krigsminnen att göra. Minnen som säkert alla ester runt vår ålder – och runt hela jorden – bär på…
  Att jag började skriva blogg inspirerad av ditt bloggskrivande, har jag talat om här i kommentarerna när jag startade (31/10 2012) – Fast en lekmannablogg är det jag pysslar med – för mitt eget behov och nöjes skull!!

  Comment by viiu — 2015 07 30 20:55 #

 4. Till Fredrik Sjölin: Du ser inga problem med att svenskar (samt norrmän, finnar och ryssar) har erövrat och befolkat och exploaterat deras traditionella bosättningsområden?

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 30 20:57 #

 5. Till Viiu Riis: Tack, jag har läst nu, också kommenterat.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 30 21:55 #

 6. Att: Enn

  The winner takes it all.

  Det är tex Sveriges land. Inte samernas.

  Comment by Fredrik Sjölin — 2015 07 31 18:50 #

 7. Till Fredrik Sjölin: Fast nu är du enligt min mening för enkelspårig. Inte heller kurderna har något eget land, fastän de är ett mycket stort folk, bosatt i Iran, Irak, Turkiet och Syrien. Säger du ”The winner takes it all” om dem också?

  Själv tycker jag att man bör slå vakt om de språk och de kulturer som ännu inte är utplånade.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 31 18:58 #

 8. Jag hörde bara den sista delen av hennes program. Jag kan förstå att hon är arg men det ursäktar inte ett fult och grovt språk i radion, och sådana grova överdrifter som att människor i Sverige värderar vargens liv mer än renskötarnas liv. Tyvärr har hennes sätt att göra programmet hos mig helt förlorat sitt syfte. Mina sympatier för att bevara vargstammen växer, sorry.

  Comment by Charlotta — 2015 08 07 15:42 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^