Sommar i P1 med Herman Geijer

15 juli 2015 15:46 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 9 kommentarer

Herman Geijer har blivit sommarvärd genom en lyssnaromröstning. Hur många som behövdes för det vet jag inte, men att det finns de där ute som är intresserade av hans ämne, zombies, berättade han själv i dagens Sommar: När han annonserade ut en ABF-cirkel om zombies, kom det ett par hundra intresserade, så man fick dela gruppen i fyra olika cirklar.

Som bokläsande människa är jag inte främmande för att läsa om spöken, zombies, änglar och andra fiktiva fenomen, men eftersom jag är en rationalistisk människa, skulle jag inte komma på tanken att se det här som något hämtat ur verkligheten.

Vad jag förstår tror inte heller Herman Geijer på zombies, men han är i alla fall alldeles otroligt fascinerad av det här ämnet, så insnöad på det att det ibland under sommarprogrammets gång blir svårt att tro att hans (och andras) dragning till människoätande odöda bara har den bakgrund han själv anger: zombierna ska ses som en symbol för en rad storskaliga katastrofer som kan drabba mänskligheten. Vilken nu grunden än var, talade han en del om vikten av att upprätthålla en ständig katastrofberedskap i form av lager av mat och vatten. Med den tolkningen är alltså zombierna symboler för pandemier och naturkatastrofer – fast i de senare fallen tror jag ju för egen del att sunt förnuft och rationalism är till större nytta än föreställningar om zombier.

Av de skivor Herman Geijer spelade, kände jag bara till KSMBs FP, en spark mot Folkpartiet.

De skivor Geijer spelade, med Slayer‘s ”Raining Blood” som avslutning, bildade den kanske mest larmande låtlistan hittills i årets sommarprogram. Åter igen aktualiserades frågan, om Sommar, oavsett arten av likriktning, ska få lov att göras så musikaliskt ensidigt. Om Sommar den ena dagen görs på det här sättet, en annan dag med musik som gillas av till exempel många pensionärer – hur ska programmet då någonsin få en stor och någorlunda konstant publik?

9 kommentarer

 1. Sveriges Radio har ju tillgång till flera kanaler. Kanske vore lösningen att P3 tog hand om de program som vänder sig till den yngre publiken (så kallade unga vuxna) så att P1 kunde inrikta sig på de äldre lyssnarna?

  Comment by Jan — 2015 07 15 16:08 #

 2. Enligt min mening bör det finnas tre versioner:

  – En juniorversion för ungdomar med dagens s.k. ”musik” vilket är en förskönande omskrivning för intetsägande kommersiellt skräp.
  – En medelåldersversion med musik från främst 60-, 70- och 80-talet dvs den musik som majoriteten av svenska folket föredrar.
  – En seniorversion med musik från före 60-talet samt klassisk sådan dvs en smalare mer sofistikerad variant.

  Apropå dina synpunkter kring dagens program så kan det ju faktiskt vara så att eftersom du inte är insatt i de aktuella musikgenrerna så kan du inte tillgodogöra dig nyansskillnaderna. Därmed upplever du en likriktning som faktiskt inte är relevant för den insatte lyssnaren. Vissa musikgenrer, till skillnad från den lättilgängliga kommersiella smörja, som presenteras i t.ex. Melodifestivalen numera, kräver en viss ”musikkompetens” hos lyssnaren. Har man inte denna så upplevs musiken som likriktad och enforming. Detta gäller mig själv för majoriteten av nya musikgenrer som tillkommit efter millenieskiftet och är antagligen förklaringen till att du inte kan tillgodogöra dig ”Raining Blood”.

  Comment by Leif — 2015 07 15 17:28 #

 3. hm… måste jag uppleva musiken som mångsidig för att tillgodogöra mig musiken?

  Comment by peter — 2015 07 15 17:57 #

 4. Min mening är att ”Sommar” bör innehålla musik av olika slag, gärna ganska olika slag. För egen del kan jag tillgodogöra mig musik av mycket olika karaktär – det är överskrida musikaliska genre- och stilgränser jag vill.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 15 18:13 #

 5. Hej!

  Personligen älskar jag programmens olika musik. Speciellt när de utmanar mig att lyssna på något okänt, något oväntat. När jag blir pensionär om 25 år hoppas jag att jag har kvar den inställningen. :)

  /Kaj

  Förresten, heter det inte ”zombier” i plural?

  Comment by Kajan — 2015 07 16 8:20 #

 6. Till Kaj Selin: Enligt min mening är det inom ramen för det enskilda Sommar-programmet den musikaliska variationsrikedomen ska finnas. Den variationsrikedomen fanns inte i det program vi diskuterar här. Min invändning gällde således inte att man spelade just den här musiken utan att musikvalet var så ensidigt.

  Varför tycker jag då så här? Jo, en mycket stor del av radiolyssnarna är inte funtade så som uppenbart både du och jag är. De reagerar så att om de bara hör hårdrock eller gammeldans eller opera eller vad det nu är de avskyr stänger de av radion.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 16 9:19 #

 7. Jag förstår problematiken med ett ensidigt musikval och föredrar när musiken är blandad och finurligt kopplad till det som berättas. Å andra sidan ser jag det som svårt att reglera detta på något sätt utan det får mest vara en rekommendation. Vi vill ju ha en mångfald av sommarpratare och vissa av dem kommer då att ha en ganska ensidig musiksmak, det är nog svårt att komma ifrån.

  Ett alternativ vore att låta musikläggare välja musiken. Det förändrar å andra sidan dagens koncept där det i bästa fall finns ett samspel mellan musik och prat och att musiken också speglar personen som har programmet.

  Så, jag förstår invändningen om ensidigt musikval och sommarvärdar bör för all del uppmuntras att välja brett. Men jag ser ingen lösning på problematiken egentligen.

  Tilläggas kan att om man har väldigt intresse för en genrer som normalt knappt spelas alls i radio kanske man tycker det är värt att ta tillfället i akt att bjuda publiken på lite punk/dansband/techno när man får chansen.

  Comment by Fredrik — 2015 07 17 11:16 #

 8. Till Fredrik: En av de legendariska sommarpratarna, Torsten Ehrenmark, lär ha gjort det du är inne på: Han tog hjälp av proffs på Sveriges Radio, när det gällde att välja skivor till sina många sommarprogram. Men det finns ju andra varianter också. Lars Ulvenstam – Ulven kallad – ringde mig inför sitt första sommarprogram och bad om förslag på bra låtar och inspelningar, som han kunde använda. Detta eftersom vi kände varann och han också kände till min jättelika och ganska varierade skivsamling.

  Fast i grunden gillar jag tanken att sommarprataren ska ha ett personligt förhållande också till musik. Kanske borde radions Sommar-redaktion innan medverkandelistan slutgiltigt läggs fast testa kandidaternas både programinriktning och tänkta skivval innan listan på säsongens sommarpratare slutgiltigt fastställdes.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 17 20:53 #

 9. Jag tycker ändå att det ger mig mest om Sommarprataren själv väljer vilken musik hen vill spela. Det blir mest personligt så.

  Jag anar även ett visst förakt mot musik en själv inte tycker om i vissa kommentarer. Det är synd.

  /Kaj

  Comment by Kajan — 2015 07 19 21:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^