Klara två år

25 mars 2007 20:15 | Barnkultur, Mat & dryck, Ur dagboken | 4 kommentarer

En del av er som då och då läser denna blogg tror kanske, att mina enda intressen i livet är kultur och politik. Jo, jag är mycket intresserad av och engagerad i både kultur och politik, men skulle jag på allvar tvingas välja, skulle jag vara beredd att avstå från allt det för att kunna vara med på det jag var med på i dag: lilla Klaras tvåårsdag.

Klara är ett av mina barnbarn, dotter till min egen dotter Kerstin och hennes man Bo. Familjen Kokk-Strömberg bor på Kadettgatan i Bärby hage här i Uppsala, inte alls långt från vår bostad på Idrottsgatan.

Jag fick gå ensam i dag – mormor Birgitta är på UNICEF-uppdrag i Malawi; hon är ordförande för svenska UNICEF. Sina presenter till Klara – bland annat flera egenhändigt sydda klänningar – har hon vid ett tidigare besök på Kadettgatan lämnat för att ges till Klara på födelsedagen. Men hon ringer från Malawi: talar en lång stund med Klara i telefon – fast det är nog mest Birgitta som talar.

När jag i farstun lämnar över en röd tulpanbukett till lilla Klara, har hon en av de nya klänningarna på sig.

Min huvudpresent till Klara är en Skrållan-docka, som kan tala; med den följer också några ombyten och nappflaska. När jag överlämnar den, hämtar också storebror Viggo den docka han fick av mig, när han fyllde två. Nu leks här mamma, pappa och två barn!

Klara får vidare en Nicke Nyfiken-dvd – ”apa” säger hon förtjust och pekar. Och så får hon några böcker om dels Lilla Anna (signerade Inger och Lasse Sandberg), om dels Barbapappa (signerade Talus Taylor och Annette Tison).

Och så måste jag förstås tänka lite på storebror Viggo, som i såna här sammanhang inte är så stor: Han får Peter Pan på dvd och så Ole Lund Kirkegaards jätteroliga ”Gummi-Tarzan”.

Vi sprider ut utdelningen av presenter över eftermiddagen, vilket ytterligare underlättas av att det i omgångar anländer fler gäster med presenter: Bos föräldrar Olle och Kristina Stömberg, som det alltid är roligt för mig att få träffa och prata med; de bor annars i Sollefteå. Bos bror Per Strömberg, han som doktorerade i konsthistoria bara för någon vecka sedan. Min och Birgittas son, Kerstins bror Matti Dahl – han kommer tyvärr ensam, eftersom hans sambo Karin är i Australien. Och så kommer Kerstins och Mattis storasyster Anna Kettner med döttrarna Sara, Amanda och Ella.

Det blir mycket glam och glädje, först runt de hembakta tårtorna (morfar med sin diabetes äter hallon från Sollefteå), sen runt middagsbordet, där emellan på golvet bland de nya leksakerna. Vad vore livet värt, om man inte då och då fick träffas på det här viset?

Och så är det den där lilla solstrålen, som vi alla har samlats för att fira i dag. Hon får mycket stimulans, föremål för allas uppmärksamhet som hon är. Ett par gånger springer hon raka spåret fram till morfar, ler soligt, sträcker upp händerna och vill bli upplyft i famnen.

Och när jag sen ska gå hem, vinkar hon till mig från sin mammas famn och säger:

– Hej då, mofa!

Bilder från kalaset finns att se på Kerstins blogg.

PS till artiklarna om EMU och Wallström

25 mars 2007 11:17 | Varia | Kommentering avstängd

Peter Gustavsson har på sin blogg – länk finns här intill – lett mig till två dokument, vars innehåll jag vill förmedla även till mina läsare.

De redovisar en opinionsundersökning, genomförd i EUs samtliga medlemsstater.

Ur en kort sammanfattning, gjord av Ekot, saxar jag följande:

”56 procent av de tillfrågade anser att EU inte representerar vanliga människor. I Sverige är den siffran 70 procent.

Bara 28 procent av de tillfrågade vill föra över mer makt till EU.

I de 13 länder som har infört euron som valuta anser 49 procent att de skulle vilja återgå till sina gamla valutor – mot 47 procent som vill behålla euron.

Mest missnöjda med euron är grekerna. Där vill 70 procent av de tillfrågade ha tillbaka drachman.

Drygt 17 000 personer tillfrågades i EU-mätningen.”

Ekots sammanfattning hittar du här.

I ett längre pressmeddelande finns följande:

”Undersökningen visar att Sverige i de allra flesta frågorna ligger i topp när det gäller EU-kritik. Sex av tio svenska väljare vill ta tillbaka makt från EU-nivån och 8 av 10 väljare skulle rösta emot ett nytt fördrag om det innabar att EU fick mer befogenheter.” Du kan läsa mer om undersökningen här.

EU fyller 50 – och vi är ännu mer mot euron

25 mars 2007 10:31 | Politik | 2 kommentarer

Svenskarna firar EUs 50-årsjubileum med att vara ännu mer emot euron än i folkomröstningen 2003.

Opinionsmätningsinstitutet Skop har låtit 1.100 statistiskt utvalda svenskar svara på frågan ”Tycker du att Sverige ska gå med i EMU och ersätta kronan med euron?” Nej fick 60 procent av svaren, vilket är fyra procent mer än i folkomröstningen 2003, 56 procent. Ja samlade bara 37 procent.

Det här är föga överraskande. I dag erkänner till och med många av ja-sidans i folkomröstningen – Urban Ahlin (s) i TV här om kvällen är ett exempel – att Sverige inte har drabbats av några av de ekonomiska katastrofer ja-sidan när det begav sig profeterade om.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^