Det blir kongress i TV för min del

12 mars 2007 15:27 | Politik, Ur dagboken | 18 kommentarer

Jag har deltagit i samtliga socialdemokratiska partikongresser sedan 1968, mesta tiden som funktionär och chefredaktör. Vid 2001 års partikongress, när jag formellt hade gått i pension men fortfarande hade uppdrag kvar, hälsades jag tillsammans med Birgitta välkommen till kongressen i Göran Perssons hälsningstal:

”Självklart är vi också glada över att vår talman, Birgitta Dahl, tillsammans med den numera pensionerade partifunktionären Enn Kokk kommer att följa kongressen här och våra överläggningar. Enn och Birgitta hälsas välkomna hit.”

Också till påföljande kongress, den 2005 i Malmö, fick jag en personlig inbjudan och fanns uppräknad i kongressboken bland enskilda gäster.

Till årets kongress fick Birgitta men inte jag en inbjudan. När Birgitta för egen del tackade ja och samtidigt frågade, om inte också jag skulle få inbjudan, blev svaret nej. I svarsmejlet stod det, att jag däremot via partiets hemsida kunde anmäla mig som åhörare.

Jag tycker ju, att vederbörande då direkt hade kunnat föra upp mig på åhörarlistan.

Hur som helst: när jag nu, kanske i senaste laget, försöker göra det, går det inte längre; det är fullsatt.

När jag kontaktar en gammal arbetskamrat får jag veta, att det är brandmyndigheterna som säger stopp. Och jag förstår dem: där jag finns, brinner det!

Så jag får väl, för första gången i mitt liv, följa partikongressen via TV.

Men jag åker till Stockholm på fredag för att, vid den särskilda mottagningen, säga farväl till Göran Persson.

Lyrikvännen i ny skepnad och med ny ägare

12 mars 2007 14:51 | Media, Prosa & lyrik | Kommentering avstängd

Ordfront har, som aviserat, sålt den anrika, av Folket i Bild startade tidskriften Lyrikvännen till Ellerströms. Ansvarig utgivare är från och med nummer 1 2007 Jonas Ellerström, som också tillsammans med Erik Magntorn, Klara Petersson, Marie Pettersson och Clara Svensson ingår i den nya redaktionen.

Tidskriftens format har blivit lite mindre; dess layout är trevlig och läsfrämjande.

Det är naturligtvis för tidigt att efter ett enda nummer bedöma den nya redaktionens förmåga, men ska jag våga en gissning, har den folkbildande och läsfrämjande ambitioner. Texterna är korta och inte påfallande svåra. Det finns ett särskilt (100 kronor billigare) prenumerationspris, 280 kronor, för ungdomar under 25 år. Folkligheten understryks också av den nya avdelningen Knep och knåp.

De två nya akademiledamöterna Kristina Lugn och Jesper Svenbro presenteras genom essäer och med hjälp av egna dikter. Avdelningen Utblick (den här gången i riktning Rumänien) knyter an till Lyrikvännens och Lyrikklubbens gamla tradition att öppna svenska lyrikvänners ögon för poeter från andra länder. Den mångbegåvade Jonas Ellerström har hittat en okänd baudelairetolkning av Hjalmar Gullberg.

Nästa nummer har, annonserar man, Gunnar Ekelöf som tema. Det ser jag fram emot, så jag har anmält, att jag vill fortsätta att prenumerera. (Jag har för övrigt varit prenumerant allt sedan starten 1954.) 380 kronor kostar sex nummer för oss som är över 25, 500 för institutioner. Kontakta Nätverkstan, ekonomitjanst@natverkstan.net, telefon 031-743 99 00.

Svårt kryss?

12 mars 2007 12:29 | Ur dagboken | 3 kommentarer

Jag löser inte bara Melodikrysset. Jag brukar också lösa kryssen i Aftonbladets kryssbilaga varje vecka.

I den gångna veckans kryssbilaga hittade jag, i Bengt Löfstrands Svåra krysset, följande: BIRGITTA DAHLS KOKK, tre bokstäver.

Vad kan det vara?

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^