Klara två år

25 mars 2007 20:15 | Barnkultur, Mat & dryck, Ur dagboken | 4 kommentarer

En del av er som då och då läser denna blogg tror kanske, att mina enda intressen i livet är kultur och politik. Jo, jag är mycket intresserad av och engagerad i både kultur och politik, men skulle jag på allvar tvingas välja, skulle jag vara beredd att avstå från allt det för att kunna vara med på det jag var med på i dag: lilla Klaras tvåårsdag.

Klara är ett av mina barnbarn, dotter till min egen dotter Kerstin och hennes man Bo. Familjen Kokk-Strömberg bor på Kadettgatan i Bärby hage här i Uppsala, inte alls långt från vår bostad på Idrottsgatan.

Jag fick gå ensam i dag – mormor Birgitta är på UNICEF-uppdrag i Malawi; hon är ordförande för svenska UNICEF. Sina presenter till Klara – bland annat flera egenhändigt sydda klänningar – har hon vid ett tidigare besök på Kadettgatan lämnat för att ges till Klara på födelsedagen. Men hon ringer från Malawi: talar en lång stund med Klara i telefon – fast det är nog mest Birgitta som talar.

När jag i farstun lämnar över en röd tulpanbukett till lilla Klara, har hon en av de nya klänningarna på sig.

Min huvudpresent till Klara är en Skrållan-docka, som kan tala; med den följer också några ombyten och nappflaska. När jag överlämnar den, hämtar också storebror Viggo den docka han fick av mig, när han fyllde två. Nu leks här mamma, pappa och två barn!

Klara får vidare en Nicke Nyfiken-dvd – ”apa” säger hon förtjust och pekar. Och så får hon några böcker om dels Lilla Anna (signerade Inger och Lasse Sandberg), om dels Barbapappa (signerade Talus Taylor och Annette Tison).

Och så måste jag förstås tänka lite på storebror Viggo, som i såna här sammanhang inte är så stor: Han får Peter Pan på dvd och så Ole Lund Kirkegaards jätteroliga ”Gummi-Tarzan”.

Vi sprider ut utdelningen av presenter över eftermiddagen, vilket ytterligare underlättas av att det i omgångar anländer fler gäster med presenter: Bos föräldrar Olle och Kristina Stömberg, som det alltid är roligt för mig att få träffa och prata med; de bor annars i Sollefteå. Bos bror Per Strömberg, han som doktorerade i konsthistoria bara för någon vecka sedan. Min och Birgittas son, Kerstins bror Matti Dahl – han kommer tyvärr ensam, eftersom hans sambo Karin är i Australien. Och så kommer Kerstins och Mattis storasyster Anna Kettner med döttrarna Sara, Amanda och Ella.

Det blir mycket glam och glädje, först runt de hembakta tårtorna (morfar med sin diabetes äter hallon från Sollefteå), sen runt middagsbordet, där emellan på golvet bland de nya leksakerna. Vad vore livet värt, om man inte då och då fick träffas på det här viset?

Och så är det den där lilla solstrålen, som vi alla har samlats för att fira i dag. Hon får mycket stimulans, föremål för allas uppmärksamhet som hon är. Ett par gånger springer hon raka spåret fram till morfar, ler soligt, sträcker upp händerna och vill bli upplyft i famnen.

Och när jag sen ska gå hem, vinkar hon till mig från sin mammas famn och säger:

– Hej då, mofa!

Bilder från kalaset finns att se på Kerstins blogg.

4 kommentarer

 1. Nu finns massor av bilder från kalaset på bloggen: http://kerstin.kokk.se/?p=1356

  Comment by Kerstin — 2007 03 25 23:04 #

 2. Till Kerstin: Tack för de fina bilderna; jag hoppas att mina läsare också lockas att titta på dem. Särskilt på bilderna av lilla Klara i den fina klänning mormor har sytt åt henne.

  Comment by Enn Kokk — 2007 03 26 11:00 #

 3. Jag tycker att lilla Klara är bedårande i nya klänningen, som bara två-åringar kan vara. Hur hinner hennes mormor med allt? Dessutom: heder åt en morfar som köper docka åt båda könen; genus i praktiken.

  Comment by Exonymia — 2007 03 26 15:53 #

 4. Till Ann-Christin Sandlund (Exonymia): Jag tackar å Birgittas vägnar – hon är fortfarande inte tillbaka från Malawi. Med Birgitta är det så att hon bär det som ibland kallas kvinnokulturarvet med sig ända från barndomen; hennes mor var lanthushållslärare, och Birgitta har under hela sitt liv sytt, virkat, stickat och så vidare, av lust och inte av plikt. Det som har gått att förena med sammanträdande, TV-tittande och andra liknande värv har hon utövat parallellt med detta. Nu, efter pensioneringen, fullföljer hon sina gamla intressen bland annat genom att vara ordförande i Hemslöjdens gård Sätergläntan i Dalarna och i Nordiska museet med underliggande verksamheter.

  Mina färdigheter på just de här områdena är skraltiga (men jag lagar mat, diskar, städar och gör annnat mindre konstfärdigt). I den här familjen har vi alltid hållit jämställdheten högt och praktiserat den efter förmåga. Det här att köpa dockor åt både pojkar och flickor är inget nytt i vårt fall. Våra barn har, oavsett kön, fått och lekt med dockor, och lilla Klaras mor, Kerstin, fick, när hon var liten, både docka och radiostyrd bil av mig.

  Comment by Enn Kokk — 2007 03 26 16:16 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^