EU fyller 50 – och vi är ännu mer mot euron

25 mars 2007 10:31 | Politik | 2 kommentarer

Svenskarna firar EUs 50-årsjubileum med att vara ännu mer emot euron än i folkomröstningen 2003.

Opinionsmätningsinstitutet Skop har låtit 1.100 statistiskt utvalda svenskar svara på frågan ”Tycker du att Sverige ska gå med i EMU och ersätta kronan med euron?” Nej fick 60 procent av svaren, vilket är fyra procent mer än i folkomröstningen 2003, 56 procent. Ja samlade bara 37 procent.

Det här är föga överraskande. I dag erkänner till och med många av ja-sidans i folkomröstningen – Urban Ahlin (s) i TV här om kvällen är ett exempel – att Sverige inte har drabbats av några av de ekonomiska katastrofer ja-sidan när det begav sig profeterade om.

2 kommentarer

 1. Den här artikeln i
  SVD 2003-09-02 av Nils Gottfries (professor i nationalekonomi,
  Uppsala universitet) är intressant, så här i efterhand.

  Comment by André L — 2007 03 25 23:15 #

 2. Till André L: Tack! Ytterligare en intressant artikel finns i Svenska Dagbladets Näringsliv i dag (26 mars 2007), ”Kronans trygghet avgjorde EMU-valet”.

  Nationalekonomerna Lars Jonung och Jonas Vlachos presenterar i anslutning till Europaforum i Hässleholm sin rapport ”The euro – what’s in it for me?”. Jag nöjer mig med att återge artikelns innehållsåtergivande ingress:

  ”I folkomröstningen om euron 2003 var det känslan av trygghet med den svenska kronan som avgjorde att resultatet blev nej. Kronans rörliga växelkurs, som en `stötdämpare´ mot ekonomiska checker, uppfattades som en trygghetsförsäkring. En majoritet av väljarna föredrog den försäkringen framför vinsterna med euron.”

  Det här var mycket riktigt en av linjerna vi argumenterade på, vi som arbetade inom Socialdemokrater mot EMU.

  Comment by Enn Kokk — 2007 03 26 10:55 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^