Det blir kongress i TV för min del

12 mars 2007 15:27 | Politik, Ur dagboken | 18 kommentarer

Jag har deltagit i samtliga socialdemokratiska partikongresser sedan 1968, mesta tiden som funktionär och chefredaktör. Vid 2001 års partikongress, när jag formellt hade gått i pension men fortfarande hade uppdrag kvar, hälsades jag tillsammans med Birgitta välkommen till kongressen i Göran Perssons hälsningstal:

”Självklart är vi också glada över att vår talman, Birgitta Dahl, tillsammans med den numera pensionerade partifunktionären Enn Kokk kommer att följa kongressen här och våra överläggningar. Enn och Birgitta hälsas välkomna hit.”

Också till påföljande kongress, den 2005 i Malmö, fick jag en personlig inbjudan och fanns uppräknad i kongressboken bland enskilda gäster.

Till årets kongress fick Birgitta men inte jag en inbjudan. När Birgitta för egen del tackade ja och samtidigt frågade, om inte också jag skulle få inbjudan, blev svaret nej. I svarsmejlet stod det, att jag däremot via partiets hemsida kunde anmäla mig som åhörare.

Jag tycker ju, att vederbörande då direkt hade kunnat föra upp mig på åhörarlistan.

Hur som helst: när jag nu, kanske i senaste laget, försöker göra det, går det inte längre; det är fullsatt.

När jag kontaktar en gammal arbetskamrat får jag veta, att det är brandmyndigheterna som säger stopp. Och jag förstår dem: där jag finns, brinner det!

Så jag får väl, för första gången i mitt liv, följa partikongressen via TV.

Men jag åker till Stockholm på fredag för att, vid den särskilda mottagningen, säga farväl till Göran Persson.

18 kommentarer

 1. Trist. Det hade varit trevligt att träffas. Själv är jag kommenderad att jobba på kongressen (jag ska väl vakta en dörr eller något). Men på söndagen tar jag tåget till Uppsala för att se SM-finalen i bandy.

  Comment by Fredrik — 2007 03 12 17:44 #

 2. Kan det vara den heta debatten i partiledarfrågan som gör att de ansvariga är rädda för att brandmyndigheterna kommer ha invändningar mot din närvaro? Jag kan låna ut mina brandmanskläder om det hjälper.

  Comment by Bo Strömberg — 2007 03 12 19:17 #

 3. Det är väl för lågt i taket i lokalen som man hyr – såvida det inte är ett annat tak som är för lågt :-(.

  Comment by Kerstin — 2007 03 13 0:31 #

 4. Riktigt trist att höra att du inte bjudits in, det hade varit intressant att få dina kommentarer på kongressskeendet.
  Jag tror visserligen inte att det har så mycket med takhöjd eller åsiktsbrandfara att göra utan snarare att det beror av teknokratiska påfund, men det gör inte saken mindre trist.

  Comment by Erik Laakso — 2007 03 13 12:41 #

 5. Till Erik Laakso: Kommentarer till vad som händer på kongressen kommer jag att kunna prestera ändå, kanske till och med fler genom att jag är hemma och kan använda min egen dator.

  Comment by Enn Kokk — 2007 03 13 12:51 #

 6. Hej! Jag ser fram emot dina kommentarer. Det lär finnas en del att tycka till om.

  Comment by Exonymia — 2007 03 13 14:14 #

 7. Erik, ”teknokratiska påfund”, att 10 bloggare blir bjudna ingen av dem av ENN KOKKs kaliber.
  Någon av dessa 10 skulle kunna komma med ett ”teknokratiska påfund” och erbjuda sin plats till den eminente bloggande veteranen.

  KAS

  Comment by KAS — 2007 03 13 18:27 #

 8. Till KAS: Tack, men jag missunnar inte någon av mina bloggarkolleger hans eller hennes plats på (s)-kongressen. Får jag ingen gästinbjudan i år, får det vara.

  Dock är det intressant att jag – nu när jag, efter bara drygt ett år i bloggosfären, har tagit mig in på Knuffs topplista – inte kommer i fråga.

  Fast det var ju inte blogga från kongressen jag ville. Jag trodde att jag, efter mina 34 år i socialdemokratiska partiets tjänst, liksom vid de två närmast föregående kongresserna skulle komma i fråga som enskild gäst.

  Comment by Enn Kokk — 2007 03 13 22:41 #

 9. Jag delar inte alls dina vänners beklagande av att du inte fått någon inbjudan. Huvudnumret vid kongressen är att välja Mona Sahlin till ny partiordförande. Denna debatt där du medverkat är såvitt jag kan förstå avslutad. Vi som kommer dit vill fira att vi enats om en kvinna osedvanligt väl meriterad för sitt uppdrag och sluta upp kring henne för att vi gemensamt skall kunna slå motståndaren. Med hänsyn till dina osakliga och grundlösa personliga påhopp rörande bagateller för mer än 10 år sedan med kulmen om något med en häst så förstår jag om du inte fått en personlig inbjudan att delta i festen kring att vi får en ny ordförande. Vad jag ännu mindre förstår är att du med hänsyn till vad du yttrat överhuvudtaget önskar närvara vid tillställningen annat än att möjligen sitta där som en bitterhärd i feststämningen. Nej enligt mitt förmenande var det rätt att inte bjuda in dig och jag är förvånad att du inte själv inser att din plats är vid Tv och din dator för att kunna ge ifrån dig ytterligare etter. Du önskar väl även i fortsättningen bidra till den borgerliga pressens angrepp på oss (du vet väl att denna din blogg orsakat notering på SvDs ledarsida). Hur skulle det vara om du tog dig samman och strök ett streck över det gamla och använde dina kunskaper och din erfarenhet konstruktivt för ett gemensamt arbete mot vinst i valet 2010 under ledning av vår nya ordförande Mona Sahlin. Kan inte ens Birgitta Dahl, som ju som talman visade prov på gott omdöme, tala dig till rätta.

  Comment by Bo Widegren — 2007 03 15 23:11 #

 10. Bo Widergren:
  Hoppsan – där kom den, taket var väldigt lågt alltså! Hade jag varit medlem i partiet hade jag gått ur i och med ditt inlägg ovan.

  Comment by Kerstin — 2007 03 16 0:38 #

 11. Till Bo Widegren: En socialdemokrati, så monolitisk som du vill ha den, gräver sin egen grav.

  Comment by Enn Kokk — 2007 03 16 8:04 #

 12. Ett socialdemokratiskt stonehenge – en parad av monoliter, först Persson, nu Sahlin (påhejad av Bo) intressant koncept – det liknar väldigt mycket de fina granithäckarna i sammanträde vid entrén till LO-kursgården på Runö…. Ett gäng monoliter ovilliga till öppen diskussion och avvikande åsikter, fastnade i gamla spår och låsta i sten:
  http://www.pwa.runo.se/runo_kursgard/db_sida.asp?ID=130

  Comment by Anonymous — 2007 03 16 8:20 #

 13. […] Läste precis ett intressant blogginlägg hos Enn Kokk om hur han som troget varit i det socialdemokratiska partiets tjänst i många år behandlas, för att han råkar tycka att man kunde valt en annan person än Sahlin till partiledare. […]

  Pingback by Det är något konstigt med friheten… » Blog Archive » Partipiskan viner, oliktänkande ska med alla tillgängliga medel tystas — 2007 03 16 10:49 #

 14. Bo: Det är lite sovjetisk demokratisk centralism över ditt inlägg.

  Comment by Fredrik — 2007 03 16 14:09 #

 15. Bäste Bo Widegren.
  Jag gick in på Din blogg och blev sittand en bra stund för att läsa dina bloggar.

  Det var till slut en som jag ville kommentera särskilt när jag till min förvåning såg att du hade valt att slå av dina kommentarer.

  Jag tror du har missat något här i livet som skriver så länga bloggar som du gör och sen tror att enkelriktad kommunikation hör 2000 talet till, nej ta du och öppna upp kommentarerna och var lite mer rakryggad som bloggare.

  Sen vill jag säga om din kommentar i den här bloggposten att din avslutning
  ”Kan inte ens Birgitta Dahl, som ju som talman visade prov på gott omdöme, tala dig till rätta”
  visar på ett god förmåga att öppet visa på din personlighet, det är precis sådana förmågor som Du som behövs för att besegra fjälljägaren Reinfeldt i valet 2010.

  Bloggaren KAS tackar för trevlig läsning.

  Comment by KAS — 2007 03 16 15:37 #

 16. Hej, jag tycks ha väckt oro i det kocksa lägret. Både lågt i tak och monoliter (fick slå upp ordet). Också detta med sovjet, litet skrattretande. Men till sak: Står fortfarande för varenda ord jag sa i mitt tidigare inlägg så det behöver jag ju inte upprepa. Liksom förra gången så kom jag att gå in på den här bloggen genom hänvisning från en borgerlig tidning. Jag förstod inte Enn Kocks skildring av sin position framför tv och datorn – han verkade ju själv ganska nöjd med det. Han har ju hela tiden med som jag tycker ojusta medel argumenterat mot Mona Sahlin. Varför skall han då sitta på parkett? Men nu var faktiskt detta inte huvudsaken med inlägget utan de meningar som börjar med Hur skulle det vara om du tog dig samman och strök ett streck över det gamla…. Så så var det med den sovjetiska monoliten.
  Förlåt om jag använder kommentarrutan för att ge ett svar till KAS. När jag gått in på denna blogg har jag alltid skrivit under med hela mitt namn, mejladress och bloggsida(blogg.passagen.se/bwlogg-mediaosamhalle). Jag är alltså ingen krypskytt utan har allvarligt upprörts över Enn Kocks skriverier. När det gäller min egen blogg så är det av kostnadsskäl en gratisblogg, där finns inga möjligheter att avkräva kommenterande namn och mejladress utan kommentarerna sker anonymt. Jag hade tidigare kommentarsfunktionen i bruk men – eftersom jag skriver bl.a om homosexualitet, religion, mot högerextremism så har jag varit förföljd av religiösa grupper och nazister som anonymt bombarderat min blogg. Jag tillråddes då av portalledningen att stänga av kommentatorsfunktionen, vilket även jag beklagar och har faktiskt inget med min rakrygghet att göra; men jag har helt enkelt inte råd att skaffa mig en så här fint designad blogg. Om du vill kommentera en av mina bloggar så är du välkommen att skicka ett mejl: bo.widegren@telia.com. När det gäller längden på bloggarna så är det ju en bedömning jag gör som författare av bloggen vad som behövs för att behandla ett ämne så seriöst som jag önskar. Det måste i alla fall finnas åtskilliga personer som tycker att jag behandlar intressanta ämnen eftersom jag har en stadig läsarskara på 60 upp till 120 per dygn. Men som sagt välkommen med dina kommentarer på min mejl.

  Comment by Bo Widegren — 2007 03 17 0:25 #

 17. ”Förlåt om jag använder kommentarrutan för att ge ett svar till KAS. När jag gått in på denna blogg har jag alltid skrivit under med hela mitt namn, mejladress och bloggsida(blogg.passagen.se/bwlogg-mediaosamhalle). Jag är alltså ingen krypskytt utan har allvarligt upprörts över Enn Kocks skriverier.”

  Bäste herr Widegren.
  Syftar han på att jag skulle vara anonym och någon slags krypskytt, om det är så du argumenterar så pratar du mot bättre vetande.
  När du sätter etiketter (kocksa lägret) så blanda inte in mig för jag har nog med att hålla reda på mina egna tankar och funderingar dessutom är jag i allra högsta grad en ensamvarg.

  Om du vill veta vem jag är så kan du besöka min blogg och läsa det under rubriken ”Om bloggaren KAS” i menyn. Än en gång jag betackar mig för att kallas för krypskytt.

  Klart slut.

  Comment by KAS — 2007 03 17 5:25 #

 18. […] Enn var 䮤堩nte d䲮 Gl?eller g?satt f? talmannen Birgitta Dahls livskamrat vid en annan tv och verkade uppenbart bitter. Om det var f?tt valet f?p堓ahlin och inte p堤nnu en man 䲠jag glad att ingen inbjudan skickats ut. Var han helt enkelt bitter f?tt han gl? bort har han kanske drabbats av samma ego som Buffelpersson. Politik handlar om att vilja, inte om vem som vill det. […]

  Pingback by En nyt䮤 Sahlin?Ud-Din i Uppsala | Studentrummet — 2007 03 17 14:34 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^