Gammaldags, hemlagad mat

29 november 2016 21:39 | Mat & dryck | 6 kommentarer

Julförberedelserna närmar sig. Varje år gör jag julsylta på estniskt vis – skriv ordet julsylta i sökrutan ovan till höger, så får du upp recept. Jag lärde mig göra den här syltan av min estniska mamma genom att hon helt enkelt, medan jag fortfarande var ganska liten, lät mig hjälpa till med att göra i ordning den.

Problemet i dag är att huvudingredienserna, fläsklägg och kalvkött, självklara råvaror inte bara i estniska bondkök, numera är så svåra att få tag på. Kalv har Birgitta lyckats få tag på genom att beställa den i en liten butik med lantdelikatesser i vår stadsdel. Men fläsklägg säljer den inte, och här om året lyckades inte heller Coop-butiken vi normalt handlar i skaffa hem sådan till jul, så jag fick gå till en stor och välsorterad, närmast lyxig ICA-hall.

Jämfört med när jag var ung – jag jobbade många sommarlov, inför veckoslut, före jul och vid årsskiften i en lanthandel i min norrländska hemby – har utbudet av varor i livsmedelsaffärerna blivit enormt, men nästan hela det här enorma varuflödet består av halvfabrikat och färdigrätter.

I enstaka fall som färdig ärtsoppa – jag kan hela proceduren med blötläggning av ärter dan före anrättningen – kan det motiveras med tidsvinst, men lika gott som från grunden hemlagat blir det ju aldrig. Och någonstans vid färdiga köppannkakor och dito plättar går gränsen.

Fisk köper man rensad, urbenad, paketerad och fryst. I Estland och i början av vår tillvaro här i Sverige var min pappa yrkesfiskare, och jag vet alltså hur riktigt färsk och rätt anrättad fisk ska smaka: stekt och inlagd strömming, nyrökt böckling, färsk och gravad lax, gravad sik (en delikatess), rökt abborre och rökt ål, nyfångad gädda, stekt rödspätta…

Eller för att växla: minns ni får i kål? Gammaldags mustiga kål-, kött- och fisksoppor? Fläsklägg med rotmos? Jag skulle också gärna grilla fläskben, men sådana säljs ju numera aldrig i de butiker där jag handlar.

En tröst i höstmörkret är att Birgitta också har beställt gårdsslaktad julskinka. Ingen anrättar den så gott som hon.

6 kommentarer

 1. Enn, du får det verkligen att vattnas ”mella jäcklern” (som det heter på Junselemål) denna novembermorgon.
  Och du har rätt: vid färdiggräddade pannkakor och plättar går gränsen – även min gräns. Liksom vid det smaklösa blask som i dessa dagar saluförs som färdigt ”doppspad”…

  Comment by Mats Rosin — 2016 11 30 7:23 #

 2. Till Mats Rosin: Vi har i åratal prenumererat på Allt om mat, och både här i Uppsala och i sommarhuset i Öregrund har vi hyllmeter efter hyllmeter med kokböcker.

  Men frågan är vad man ska använda det här till, när butik efter butik nästan bara erbjuder färdigrätter. Några av dessa är för all del bra att ha ibland och en del av dem också smakmässigt OK, men det här sortimentet borde inte få tränga ut alla klassiska råvaror, som man behöver för att själv laga mat.

  Jag har en komisk men ändå belysande historia om det här. När jag ett tidigare år inför årets julsyltekok gick till min vanliga butik och frågade en anställd om fläsklägg, verkade han inte veta vad det var, men när jag sen nämnde julsylta, lyste han upp och drog i väg mig till en charkdisk med färdig och paketerad kalvsylta.

  Comment by Enn Kokk — 2016 11 30 11:28 #

 3. Min ukrainska hustru kan inte stava till halvfabrikat, allt tillagas på råvaror.

  Att hitta allt som behövs till borsjtj (rödbetssoppa) är inte så svårt. En stor kastrull borsjtj kan räcka nästan en hel arbetsvecka och den blir inte sämre, snarare tvärtom.

  Men andra ukrainska rätter är svårare att hitta ingredienser till och då blir det ett pusslande. En resa till Tallinn hjälper en del, och det finns butiker i Stockholms förorter som har ett utbud som inte finns i de vanliga kedjorna.

  Comment by Mats Larsson — 2016 12 01 17:55 #

 4. Till Mats Larsson: Jag är som sagt ingen fanatiker, men nog vore livet i köket roligare, om det fanns ett bredare utbud av riktiga råvaror.

  Borsjtj är för övrigt en god och närande soppa.

  Och på tal om Estland – min mamma anrättade varje jul surkål med fläsk. Hon syrade själv surkål i en tunna i ett uthus också här i Sverige, men min svenska hustru har tagit efter det här och använder då surkål köpt i burk, och det går det också.

  Comment by Enn Kokk — 2016 12 01 22:07 #

 5. Blir faktiskt lite senkommet häpen över att det inte skulle gå att få tag på fläsklägg i Uppsala. Här i Umeå brukar jag kunna köpa sådan, ofta till extrapris dessutom. Rimmad eller orimmad. Är det någon speciell sort du efterfrågar och behöver?

  Comment by Mats Rosin — 2016 12 02 17:00 #

 6. Till Mats Rosin: Det är klart att det går att få tag på. Men den relativt stora Coop-hall vi normalt handlar på säljer ingen nu heller.

  Comment by Enn Kokk — 2016 12 02 17:15 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^