Estland: Förhandlingarna om ny vänster-mittenregering slutförs på fredag

16 november 2016 13:39 | Politik | Kommentering avstängd

I Estland förhandlar nu, efter det att regeringen, egentligen bara det delvis nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), efter en omröstning i Riigikogu (Riksdagen) har fallit, de två mindre regeringspartierna, Sotsiaaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) och Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), med oppositionspartiet Keskerakond (Centerpartiet) om att bilda en koalitionsregering, ledd av centerledaren Jüri Ratas.

Det estniska Centerpartiet är ett mitten-vänsterparti, och en koalitionsöverenskommelse med Socialdemokraterna måste rimligen i en del avseenden förskjuta regeringens politik åt vänster. Problemet med den nya tilltänkta koalitionsregeringen med IRL som tredje part är att IRL är nationalkonservativt, till exempel mycket mer estnationalistiskt än Keskerakond, som flertalet av landets ryssar röstar på, och Socialdemokraterna, som har en ryss, Jevgeni Ossinovski, som ledare.

Regeringsförhandlingarna fortgår hur som helst, med sikte på att det ska finnas en trepartiöverenskommelse klar på fredag. Hittills verkar det ha gått bra att komma överens i flertalet frågor – IRL har även en socialkonservativ sida. Stötestenar är sådant som medborgarskaps- och integrationsfrågor. Men Ossinovski är ändå optimistisk; han tror att det ska gå att komma överens också om de problematiska förhandlingsfrågorna.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^