Sommar i P1 med Ulrika Rogland

8 juli 2016 16:30 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Ulrika Rogland är jurist och var som åklagare lagens arm i ett antal brott mot kvinnor och barn. Men efter 15 år bytte hon en smula inriktning och blev målsägarbiträde.

Det mest sympatiska med hennes Sommar-program i dag tyckte jag var hennes förståelse inte bara för brottsoffren utan, åtminstone i vissa fall, också för förövarna: Barn som själva regelbundet utsätts för våld och övergrepp kan även de lockas att ta till samma medel.

Men det här betyder självfallet inte, att hon accepterar det dessa utsatta utsätter andra för. Och det betyder heller inte, att de borde undgå de straffpåföljder lagen föreskriver, bara att samhället skulle bli mycket bättre, om vi tidigt lyckades få ett grepp om unga människors liv, innan det urartar.

Här var också hennes livserfarenhet den att barn inte gör som vi säger – barn gör som vi gör. Och det här reser förstås svåra frågor om vad vi övriga och samhällets institutioner bör och kan göra, när till exempel alkoholiserade fäder regelbundet slår och hotar sina egna barn.

Även mobbing hörde till det hon tog upp.

Helt naturligt uppehöll hon sig ganska mycket vid den så kallade Alexandramannen, han som via internet lockade in unga flickor i sin sexfälla och sen fick dem att tiga. Det hon talade om här var så kallad grooming, det vill säga att en vuxen tar sexuell kontakt med ett barn. Knepet kunde och kan vara att en vuxen man låtsas vara en jämnårig kille och fick flickan att klä av sig, vilket han filmade och sen kunde använda som utpressningsmedel för en sexuell kontakt på riktigt. Eller så kunde han, som i ett fall Ulrika Rogland berättade om, locka tjejen med modellfotografering. När den här flickan sen berättade för sin mamma vad som hade hänt och mamman tog kontakt med mannen, förklarade denne, att flickan bara hade hittat på alltsammans som hämnd för att han inte hade velat plåta henne, när han insåg, att hon var så ung.

Men Ulrika Rogland lyckades knäcka det här fallet, och den barnutnyttjande mannen fick tio års fängelse.

Nu innebär det yrke Ulrika Rogland har valt en del risker även för den agerande juristens egen del. Hon och hennes barn har utsatts för så allvarligt hot, att de har tvingats ha polisskydd.

Strandliv med barnen hörde till de få mer personliga saker Ulrika Rogland berättade om sig själv och sina egna barn.

När det gäller hennes musikval, uppskattade jag själv särskilt att hon spelade ”Both Sides Now” med Joni Mitchell. Hennes musikval omfattade också låtar med till exempel Sting, Patrik Isaksson, Adele och Peter Lemarc, men allt för mycket kändes också enahanda. Finns det numera inga presumtiva sommarpratare, som lyssnar på jazz, klassisk musik, blues, visor eller rent av schlager?

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^