Affärstidningen Børsen säljs till dansk tidningskoncern

9 januari 2016 17:55 | Media | Kommentering avstängd

Bonnier-koncernen säljer sin enda tidning i Danmark, den Dagens Industri-liknande Børsen, för 800 miljoner danska kronor. Skälet, enligt Bonniers, är främst att koncernen behöver pengar till andra investeringar. Ytterligare mediaavyttringar är, säger man, inte uteslutna.

Köpare är den danska tidningskoncernen JP/Politikens Hus. I den ingår redan tidningarna Jyllands-Posten och Politiken samt kvällstidningen Ekstrabladet.

Norska Orkla köper Kavlis verksamhet i Danmark

9 januari 2016 17:50 | Mat & dryck | Kommentering avstängd

Norska Orkla har utvecklats till en av Nordens största livsmedelskoncerner och har verksamheter också i till exempel Baltikum och Österrike. Företaget är oerhört stort inom märkesvaror – bland de märken det äger här i Sverige finns till exempel Abba, Bob, Ekströms, Felix, Fun Light, Grebbestads, Göteborgs kex, Hållö, Kalles kaviar och Mrs Chengs. En mängd av Orklas norska och danska varor är så kända i våra butiker, att också de ofta av konsumenterna uppfattas som svenska.

Likaledes norska Kavli säljer nu sin danska tillverkning, däribland av drycken Fun, till Orkla, vilket säkert underlättas av att Fun redan i övriga länder tillverkas och säljs av Orkla. Den danska grenen av Kavli har över huvud taget varit relativt stor på drycker (saft, juice med mera). Bland de inköpta märkena finns Scoop, Grønne Gaarden och Blombergs gløgg. Orkla brukar vara ganska alerta med att introducera nyinköpta varumärken på sina övriga marknader, så snart finns säkert även dessa här.

I Orklas dansktillverkade varusortiment ingår redan K-Salat, Beauvais, Den Gamle Fabrik (marmelader), Glyngøre, Pastella, Bähncke och Risifrutti.

Melodikrysset nummer 1 2016

9 januari 2016 12:13 | Film, Mat & dryck, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 11 kommentarer

Alla helgerna har gjort att jag lite har tappat kollen på vad det är för veckodag. Så när jag i morse vaknade en stund före åtta, gick jag först och la mig igen. Men så ringde hustruns väckarklocka, och efter en stund kom jag på, att det ju var lördag och melodikryss. Sen gick jag raskt upp och gjorde mina vanliga morgonbestyr: rakning, dusch, kläder på och sen ett par mackor, osockrad juice, lättfil och nybryggt kaffe.

Så jag var på bästa humör, när Melodikrysset startade, och den musik Anders Eldeman i dag spelade gjorde mig genomgående ännu gladare till sinnet.

Allt från Monica Zetterlund med ”Gröna små äpplen” (Stikkan Anderssons översättning av ”Little Green Apples”) till M A Numminen med ”Haren satt i gropen”. Jag har allt som Monica har gjort på skiva och det mesta också av M A Numminen.

”Allt går ju mä elektricitet”, elström alltså, sjöng Tage Danielsson i ”Elektricitetsvisan” – vilket inte hindrade att han var mot kärnkraft.

Två exempel på filmmusik fick vi också, båda hämtade ur filmer som jag minns med glädje. Vi fick höra ”Zorbas dans” ur Michael Coroyannis’ ”Zorba” (1964), där Anthony Quinn gjorde titelrollen som Zorba. Och så fick vi höra ”April In Paris” ur filmen med samma namn (1952) med Doris Day i en av huvudrollerna. Men melodin är mycket äldre, från 1933, och skriven av Yip Harburg, den amerikanske radikalen jag tidigare har skrivit om.

En tidig vänsterman, fast i Sverige, var också Martin Koch. Han var både arbetarförfattare och diktare, tonsatte själv också egna vistexter. Till de mest kända hör ”Lyckan”.

Tänker man efter vad ”Euphoria” egentligen betyder, är steget faktiskt inte så långt till titeln på Martin Kochs visa. Loreen, Lorine Talhaoui med marockansk familjebakgrund, vann segern i både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest 2012 med den här låten.

År 2000 vann Roger Pontare Melodifestivalen med den låt vi i dag fick höra på engelska. Men i svenskt original hette den ”När vindarna viskar mitt namn”.

1961 gjorde Neil Sedaka ”Happy Birthday Sweet Sixteen”, bättre i original, tycker jag, än Flamingokvintettens svenska version, ”Hon är sexton år i dag”. Men i båda versionerna finns alltså en tonåring.

Fast ännu bättre, åtminstone i min smak, är Nina Simone i ”My Baby Just Cares For Me”.

Jag är inte det minsta religiös, men jag lyssnar gärna också på religiös musik, om den har musikaliska och/eller textmässiga kvalitéer. En sån där sång som det svänger om är ”There Goes My Everything”, i Pelle Karlssons svenska version ”Han är min sång och min glädje”.

Fast själv håller jag med Jan Malmsjö när han sjunger ”Vår bästa tid är nu”, åtminstone om man med det menar medan man är i livet. I just det här fallet fick jag dock googla, om kompositören. Han visade sig heta Ture Rangström – men det handlar alltså inte om den Ture Rangström som vi som lyssnar även på hans sort av musik först kommer att tänka på.

Har ni som läser det här andra meningar än jag om dagens musikillustrationer, får ni gärna avge avvikande mening. Att jag har infört förhandsgranskning av inkommande inlägg har att göra med att jag inte vill att min mycket lästa blogg ska bli ett skyltskåp för rasistiska och främlingsfientliga kommentarer. Sådana stryker jag utan pardon.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^