Last Chorus: Kjell Alinge

20 januari 2016 21:01 | Last chorus, Media, Musik | Kommentering avstängd

Kjell Alinge är död. Nej, jag kände honom aldrig personligen, men jag har förstås hört honom i radio, till exempel i det legendariska programmet ”Eldorado”.

Ett program i den serien jag borde ha lyssnat på missade jag tyvärr.

På den tiden recenserade jag ofta nyutkomna skivor, på recensionsavdelningen Spegeln i den tidning jag var chefredaktör för, Aktuellt i politiken (s).

En morgon kom min dåvarande sekreterare, Lisbeth Sundström, in i mitt chefredaktörsrum och sa:

– Vet du, att Kjell Alinge citerade dig i ”Eldorado” i går? Han spelade flera låtar från skivor du har recenserat och så citerade han vad du hade skrivit om dem?

Men det hade jag tyvärr inte. Jag hade väl suttit och recensionslyssnat på nya skivor. Eller så var jag för trött efter att ha lagt barn.

Frid över Kjell Alinges minne.

Danmark: Socialdemokratiets tillbakagång jämfört med valet förklaras sannolikt av partiets hållning i flyktingfrågan

20 januari 2016 16:09 | Politik | Kommentering avstängd

Vi startar som vanligt med resultaten i folketingsvalet i Danmark den 18 juni 2015:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 4,6 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent

Norstats senaste mätning, från den 17 januari, för Altinget ger följande resultat:

Socialdemokratiet 25,6 procent
Radikale Venstre 5,1 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 8,9 procent
Alternativet 5,7 procent
Venstre 19,7 procent
Dansk Folkeparti 19,5 procent
Konservative Folkeparti 3,2 procent
Liberal Alliance 7,3 procent

Ritzau Index, en sammanvägning av resultaten i de senaste opinionsmätningarna, ger den 20 januari följande resultat:

Socialdemokratiet 25,1 procent
Radikale Venstre 5,4 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 9,2 procent
Alternativet 5,8 procent
Venstre 18,9 procent
Dansk Folkeparti 19,9 procent
Konservative Folkeparti 3,1 procent
Liberal Alliance 7,6 procent

Socialdemokratiets svagare siffra än i valet har med stor sannolikhet att göra med partiets hårdnande attityd mot invandrare/flyktingar, senast bekräftad i en intervju med partiledaren Mette Frederiksen. I dagens danska tidningar kan man också läsa om en lokal S-representant, som på grund av partiets hållning i den här frågan, byter parti till det miljöpartiliknande Alternativet.

Norge: Erna Solberg mer populär än Jonas Gahr Støre

20 januari 2016 15:38 | Politik | Kommentering avstängd

Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre har länge av norrmännen setts som en bättre statsminister än den sittande, Erna Solberg, Høyre. För ett år sen föredrog 50,9 procent Støre mot 32,4 procent för Solberg.

Nu leder för första gången Solberg den här kapplöpningen. 42,5 procent håller på Solberg som statsminister mot 39,8 procent på Støre, visar en färsk undersökning gjord för NRK.

Det här är av allt att döma en effekt av hur partisympatierna har ändrats, framför allt av de sjunkande opinionstalen för Arbeiderpartiet.

PS om fallet Wallström

20 januari 2016 13:57 | Media, Politik | 5 kommentarer

Det är svårt att hitta inlägg, präglade av sans och balans, i fallet Margot Wallström. Att borgerliga politiker och borgerliga ledarskribenter försöker skada henne för att, om möjligt, fälla en populär och respekterad socialdemokratisk utrikesminister är föga förvånande. Tråkigare är det att behöva konstatera, hur lättvindigt allt för många journalister deltar i det här drevet.

Dock finns, i både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, i dag debattinlägg, som präglas av sans och balans. På DNs insändarsida finns ett inlägg av den för mig okände Göran Settergren. Han konstaterar att det finns en frivillig överenskommelse mellan Kommunal och Bostadsförmedlingen i Stockholm om att Kommunal ska lämna hälften av sina ägda bostäder till Bostadsförmedlingen för uthyrning, och att detta har uppfyllts med råge: Två tredjedelar av Kommunals lägenheter har fördelats genom Bostadsförmedlingen.

Settergren konstaterar vidare, att varken Kommunal eller LO bedriver någon egen utrikespolitik – alltså kan anklagelserna om mutbrott läggas åt sidan.

Däremot finns det starka band, även ekonomiska, mellan SAP och LO-sfären. Men ”att LO stöder SAP under valrörelserna har tidigare inte rubricerats som mutbrott”.

* * *

Det andra inlägget av intresse i det här sammanhanget, med rubriken ”Drevet saknar proportioner”, finns på Svenska Dagbladets debattsida i dag. Det är skrivet av Harald Kjellin, professor i systemvetenskap vid Stockholms universitet. Han skriver:

”En utrikesminister som bor långt utanför Stockholm måste ha en bostad i Stockholm för att kunna fungera som utrikesminister. Hon får därför hyra en tillfällig bostad i innerstan av den organisation som stöder hennes parti. Hon får ingen besittningsrätt till lägenheten vilket betyder att hon inte kan tjäna pengar på att sälja den eller hyra ut den i andra hand. Hon hyr den till normalpris. Allt detta förefaller normalt i de flesta länder men inte i Sverige. Man blir därför förvånad över att det politiskt korrekta drevet får så mycket utrymme i denna sak att landets statsminister anser sig nödgad att framträda i medier och tillrättavisa utrikesministern.”

Professor Kjellin avslutar sitt inlägg så här: ”Hela historien illustrerar bristen på proportioner i drevet. Jag är inte socialdemokrat men jag känner djup respekt för Margot Wallströms arbetsinsatser och lider över vad hon tvingas utstå i en kultur på deken.”

* * *

Varför chefsåklagare Alf Johansson deltar i det här drevet blir allt mer obegripligt.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^