Britterna vill lämna EU
7 januari 2016 14:48 | Politik | 2 kommentarerPremiärminister David Cameron, Tories, har lovat britterna en folkomröstning om Storbritanniens fortsatta medlemskap i EU. Omröstningen kan äga rum tidigast i juni.
Marknadsundersökningsföretaget ORB har gjort en gallup om britternas aktuella inställning i den här frågan.
43 procent av dem som svarade vill att Storbritannien ska lämna EU. 36 procent vill stanna kvar i EU. Resten har ännu inte tagit ställning.
Det senare betyder att det fortfarande finns en möjlighet, att EU-anhängarna vinner, och den kampanj som kommer att föregå en omröstning har ännu inte börjat. Opinionsmätningar av det här slaget kan förstås också bidra till att EU i förhandlingar med Storbritannien gör eftergifter, som får delar av den brittiska nej-sidan att svänga.
Men en brittisk nej-seger skulle onekligen försätta EU i gungning, kanske med följd att ett EFTA-liknande, mest frihandelsinriktat europeiskt handelssamarbete åter blev ett altenativ till EUs mer unionsartade, allt tätare samarbete. Kretsen av icke EU-anslutna länder skulle då komma att bestå av Storbritannien (inklusive det till stor del självstyrande Skottland), Norge, Ísland och Schweiz och kunna komma att utvidgas med ett ur Spanien lösgjort Katalonien. Det här skulle i sin tur kunna ge dominoeffekter i de östliga delarna av EU och kanske rent av här i Sverige, där EU-entusiasmen aldrig har varit överväldigande stor.
Norrmännen inte imponerade av den borgerliga regeringens politik för att hålla arbetslösheten nere
7 januari 2016 12:54 | Politik | Kommentering avstängdEnligt norska Statistisk sentralbyrå är antalet arbetslösa i Norge 129.000, vilket är lika med 4,6 procent. Enligt SSBs arbetskraftsundersökning är arbetslöshetstalet i Norge därmed något högre än i Tyskland.
Tidningen Klassekampen har bett opinionsmätningsföretaget Sentio at undersöka, hur norrmännen ser på regeringens politik för att motverka stigande arbetslöshet. Hela 58,9 procent svarar, att regeringen har gjort för lite, medan bara 28,5 procent anser, att den har gjort tillräckligt mycket.
Danmark: Attityden till flyktingar sätter spår i danska opinionsmätningar
7 januari 2016 12:30 | Politik | Kommentering avstängdVi startar som vanligt med resultaten i folketingsvalet i Danmark den 18 juni 2015:
Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 4,6 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent
Greens senaste mätning, från den 28 december, för Børsen ger följande resultat:
Socialdemokratiet 25,3 procent
Radikale Venstre 8,1 procent
Socialistisk Folkeparti 4,7 procent
Enhedslisten 8,3 procent
Alternativet 6,1 procent
Venstre 16,6 procent
Dansk Folkeparti 19,2 procent
Konservative Folkeparti 3,2 procent
Liberal Alliance 7,1 procent
Ritzau Index, en sammanvägning av resultaten i de senaste opinionsmätningarna, ger den 6 januari följande resultat:
Socialdemokratiet 25,5 procent
Radikale Venstre 5,5 procent
Socialistisk Folkeparti 4,3 procent
Enhedslisten 9,0 procent
Alternativet 5,3 procent
Venstre 18,3 procent
Dansk Folkeparti 20,7 procent
Konservative Folkeparti 3,3 procent
Liberal Alliance 7,4 procent
Socialdemokratiet ligger fortfarande under sitt valresultat, och det är svårt att se någon annan förklaring än att en del av partiets sympatisörer inte sympatiserar med den hårdare hållningen mot flyktingar/invandrare. Vänsterlistan Alternativet och även vänsterliberala Radikale Venstre ligger över sitt valresultat. Dansk Folkeparti är fortsatt större än regeringspartiet Venstre, som i Greens mätning ligger anmärkningsvärt lågt. Vi får väl avvakta fler mätningar för att våga konstatera, att tillbakagången för borgerliga Venstre inte bara är en tillfällighet.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^