Danmark: Flyktingpolitiken tär på Socialdemokratiet
13 januari 2016 17:17 | Politik | 3 kommentarerVi startar som vanligt med resultaten i folketingsvalet i Danmark den 18 juni 2015:
Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 4,6 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent
Voxmeters senaste mätning, från den 10 januari, för Ritzau ger följande resultat:
Socialdemokratiet 25,3 procent
Radikale Venstre 5,5 procent
Socialistisk Folkeparti 4,4 procent
Enhedslisten 9,3 procent
Alternativet 6,0 procent
Venstre 18,8 procent
Dansk Folkeparti 18,9 procent
Konservative Folkeparti 2,8 procent
Liberal Alliance 8,2 procent
Ritzau Index, en sammanvägning av resultaten i de senaste opinionsmätningarna, ger den 11 januari följande resultat:
Socialdemokratiet 25,2 procent
Radikale Venstre 5,4 procent
Socialistisk Folkeparti 4,1 procent
Enhedslisten 9,3 procent
Alternativet 5,7 procent
Venstre 18,5 procent
Dansk Folkeparti 20,0 procent
Konservative Folkeparti 3,2 procent
Liberal Alliance 7,7 procent
Danmark har i och med det här röd-grön majoritet bland väljarna. Men Socialdemokratiet ligger här, liksom i flera andra mätningar, under sitt valresultat tidigare i år, medan vänsterpartiet Enhedslisten ligger över sitt.
Det är svårt att se någon annan förklaring till det här än de motsättningar som finns i fråga om invandrings- och flyktingpolitiken. Socialdemokratiet har lagt sig på en restriktiv linje (nära det regerande borgerliga Venstre), medan Enhedslisten och även Socialdemokratiets regerings- och samarbetspartner, socialliberala Radikale Venstre stretar åt ett annat håll.
Här hjälper det inte, att enligt en färsk Gallup-mätning, gjord för Berlingske, danskarna i en rad viktiga politiska frågor ser S-ledaren Mette Frederiksen som mer trovärdig än statsministern och Venstre-ledaren Lars Løkke Rasmussen. När det gäller integration av utlänningar segrar S-ledaren med 28-24 – men hela 27 procent tycker, att det inte är någon skillnad på dem. När det gäller den bästa politiken på invandrar- och flyktingområdet är skillnaden hårfin: 26-25 till förmån för S-ledaren – hela 27 procent ser ingen viktig skillnad mellan de två. I september 2015 var skillnaden fortfarande tydligare: 32-29 till förmån för Frederiksen; 22 procent såg då ingen skillnad.
Den socialdemokratiska fronten i flyktingfrågan är dock inte helt enad. Flera socialdemokrater i Folketinget har i tidningsintervjuer förklarat, att de överväger att rösta mot sitt eget parti.
Norge: Fremskrittspartiet tappar till Høyre
13 januari 2016 16:13 | Politik | Kommentering avstängdI Norfaktas opinionsmätning för tidningarna Klassekampen och Nationen backar åter det nyss enligt flera gallupar mycket framgångsrika Fremskrittspartiet, och det parti som ökar är dess regeringskollega, Høyre. Det som har hänt i norsk politik är framför allt en regeringsombildning, där ett par mycket profilerade fremskrittspartister har fått ansvaret för viktiga frågor, bland annat invandrings- och flyktingpolitiken.
Högerpopulistiska Fremskrittspartiet minskar i den här mätningen med 3,4 procentenheter och får då 14,8 procent mot 16,3 procent i stortingsvalet 2013.
Det ledande regeringspartiet, Høyre, ökar med 3,8 procentenheter till 24,5 procent mot 26,8 procent i stortingsvalet 2013.
Deras parlamentariska stödparti, liberala Venstre backar med 0,4 procentenheter till 4,1 procent mot 5,2 procent i stortingsvalet.
Den blå-blå regeringens andra stödparti i Stortinget, Kristelig Folkeparti, där många vill byta politisk sida, minskar med 0,8 procentenheter till 4,5 procent mot 5,6 procent i stortingsvalet.
Det tredje mittenpartiet, Senterpartiet, som hör hemma på den rödgröna sidan, ökar med 1,5 procentenheter till 8,2 procent mot 5,5 procent i stortingsvalet.
Det ledande partiet i det rödgröna blocket, Arbeiderpartiet, minskar med 0,1 procentenheter till 33,4 procent mot 30,6 procent i stortingsvalet.
Det tredje partiet i den förra, rödgröna koalitionen, Sosialistisk Venstreparti, ökar med 0,9 procentenheter till 4,4 procent mot 4,1 procent i stortingsvalet.
Det lilla yttervänsterpartiet Rødt minskar med 0,7 procentenheter till 1,2 procent, snäppet över valresultatet 2013, 1,1 procent.
Och det blockneutrala men något vänsterlutande Miljøpartiet De Grønne minskar med 0,8 procentenheter till 4,5 procent mot 2,8 procent i stortingsvalet 2013.
Nej, jag är inte död än
13 januari 2016 14:46 | Ur dagboken | 12 kommentarerEn socialdemokratisk veteranförening i Stockholm där jag är medlem har av misstag dödförklarat mig. En förtvivlad och ursäktande medlemsbladsansvarig ringde mig och bad om ursäkt – tydligen hade någon blandat ihop mig med någon med ett snarlikt efternamn. Dess bättre hade meddelandet om min död bara hunnit gå ut till ett fåtal medlemmar innan misstaget upptäcktes, berättade vederbörande.
Själv tyckte jag det här var en vansinnigt rolig historia, och följaktligen bad jag personen som ringde att bara ta det lugnt.
Lever gör jag, nämligen. Det fick jag konstaterat senast i morse, när jag var på Vårdcentralen för provtagning.
Fast sen höll det på att gå åt helvete. När jag hade varit inne på OK och köpt dagens Aftonbladet och var på väg över gatan, tappade jag balansen i blixthalkan och föll handlöst. En bilist, en ung kvinna, stannade och hjälpte mig upp igen. Nej, inga ben brutna.
Senare ringer medlemssekreteraren i veteranföreningen igen och meddelar, att meddelandet om min död dess bättre inte har sänts ut till någon.
Synd, tycker jag. Det här tar lite grann kål på om inte mig så i alla fall en bra historia.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^